Hogyan építsünk hordószmókert?

UDS krónikák - 2.rész

Ha az első rész meghozta a kedvetek és szeretnétek egy saját hordószmókert, itt az idő, hogy építsetek egyet.

A mai cikkben végigvesszük az építés lépéseit és megpróbálom bemutatni a különböző opciókat.

Az eddigi tapasztalataink alapján nem kell kétségbe esni, ha valami esetleg nem áll rendelkezésre vagy nem sikerül beszerezni. Egy kis kreativitással gyorsan túl tudunk lépni a problémákon.

Az első részben megnéztük nagy vonalakban milyen részei vannak a sütőnek, most egy részletesebb lista következik arról, mit kell beszereznünk mielőtt nekivágnánk.

179793324_224892406072719_3078398906581733283_n.jpg

Milyen szerszámokra és alapanyagokra lesz szükség?

Szerszámok:

Fúrógép megfelelő fúrófejekkel: A csavarokhoz szükséges furatokhoz természetesen nem kell speciális fúró, de a szellőzőnyílások kialakításához kelleni fog egy speciális, lemezekhez gyártott fej. Ehhez a feladathoz a lépcsős lemezfúrókat ajánlom, ezekkel a viszonylag olcsón beszerezhető kiegészítőkkel egyszerűen vághatunk többféle méretű szellőzőnyílást a hordónkra.

Kulcsok és fogók: A csavarok meghúzásához szükségünk lesz megfelelő méretű kulcsokra, a szellőzőcsövek és csapok összerakásához csőfogóra.

Menetvágó: Ha magunk szeretnénk a csőcsonkokra menetet vágni, szükségünk lesz egy menetvágóra.

Flex vagy fűrész: Ha rögzített tetejű a hordónk akkor a tető levágásához szükség van sarokcsiszolóra (népiesen flex) vagy megfelelő fűrészre. Ha festéket vagy belső bevonatot kell csiszolni ahhoz is szerezzük be a szükséges korongokat.

Hegesztő: Ha hegesztéssel szeretnénk rögzíteni alkatrészeket, szükségünk lesz egy megfelelő hegesztőgépre.

Gázperzselő: A hordó kiégetéséhez nagy segítséget nyújthat.

 165892147_929407891153948_2005973839666218100_n.jpg

Alapanyagok:

Hordó: Nem horganyzott, lehetőleg belső bevonat nélküli 200 liter körüli hordó. Lehetőség szerint érdemes levehető tetejűt és újat beszerezni.

Csapok: A szellőzőnyílásokat egyszerűen szabályozhatjuk egyszerű fém golyóscsapok segítségével. A csapot vagy esetleg csappantyút akár közvetlenül a szellőzőnyílásra is felszerelhetjük, de ezt nem túl kényelmes szabályozni.

Csövek és idomok: Ha nem szeretünk hajlongani, a légbeömlőket érdemes csövekkel felszerelni. Az 0,5-1 colos acélcsövek segítségével kényelmes magasságban szabályozhatjuk a levegő mennyiségét. A csövek rögzítése történhet hegeszthető vagy menetes idomokkal.

Hollanderek, alátétek: Ha a menetes rögzítést választjuk, hollanderekre van szükség, amivel a belső oldalon rögzítjük a menetes idomot vagy magát a csapot a szellőzőnyílásba.

Csőcsonkok és végdugók: Nem feltétlenül szükséges minden szellőzőnyílást szabályozhatóvá tenni, egy menetes vagy hegesztett csonk és egy végdugó segítségével egyszerű nyitható-zárható légbeömlőt is csinálhatunk.

Faszénkosár: Expandált vagy perforált lemezből készíthető. Ha nem szeretnénk vagy nem tudunk hegeszteni, csavarok és alátétek segítségével is összerakható. A kosár lábaihoz hosszú, kapupánt vagy gépcsavarokat használhatunk.

Sütőrács: Sütőrácsnak a 200-as hordókhoz az 57 cm-es gömbgrillekben használt 55 cm-es rácsok tökéletesen megfelelnek, ilyet bármelyik barkácsárúházban be tudunk szerezni. (Vágathatunk vagy csináltathatunk egyedi rácsot, de az komolyan megnöveli a költségvetést.) Rács helyett használhatunk keresztvasakat, ezek segítségével lógatva tudunk sütni.

Fogantyúk: Vehetünk előre gyártott fogantyúkat vagy hajlíthatunk magunknak gömbvasból vagy laposvasból. A felmelegedő fogantyúk ellen vagy spirálrugót vagy fa betéteket szerelhetünk rá.

Csavarok, anyák alátétetek: A rácsok és fogantyúk rögzítéséhez kellenek csavarok, anyák és alátétek. A szénkosár összerakásához és a lábaihoz is szükség lehet csavarokra és alátétekre. A szellőzőscsöveket nem elég csak alul felfogatni, valamilyen U csavarral vagy bilincsel a csap magasságában is érdemes rögzíteni.

Hőmérő: A trendek követéséhez érdemes egy analóg hőmérőt felszerelni, a legolcsóbb, Kínából érkező darabok mellett már elérhetők 5-10 ezer forintért megbízható darabok is.

Festék és olaj: A külső felületet igény szerint lefesthetjük a belső felületre olajat égetünk. Ez lehet repce vagy napraforgóolaj, bármilyen egyszerű étolaj megteszi.

 

Ezek alapján készítsünk bevásárlólistát, érdemes lerajzolni és fejbe összerakni a sütőnket, hogy ne maradjon ki semmi.

 177824401_490139625365522_7005623765069293512_n.jpg

Ha pedig mindent beszereztünk, nekiállhatunk elkészíteni a sütőnket.

Ha rögzített a hordó teteje azt első lépésben le kell vágni. Ezen kívül el kell távolítani a záródugókat, ha vannak ilyenek. Ha biztosak vagyunk a dolgunkban, már ezen a ponton kifúrhatjuk az alsó szellőzőnyílásokat.

Ha olyan hordóval kezdünk, aminél nem vagyunk biztosak, hogy le tudjuk égetni és csiszolni a festéket/bevonatot, nem érdemes a fúrás-faragással feleslegesen bajlódni, kezdjük a kiégetéssel. Ehhez használhatunk gázperzselőt vagy rakhatunk tüzet a hordóban. Ha az utóbbi módszert alkalmazzuk, ügyeljünk arra, hogy mindenhol megfelelő hő érje a hordó felületét.

176854878_526708738363116_8731033790967753061_n.png

Ha ez megvolt, következik a csiszolás, ami a festék vagy bevonat minőségétől függően akár hosszas munka is lehet és az egyszerű drótkefétől a különböző drót és csiszolókorongokon (négertárcsa) keresztül eszközigényes lehet.

176232199_217525109708026_9158851117435316668_n.jpg

Mindezt elkerülhetjük, ha új, festetlen és bevonatmentes hordót használunk, a Google segítségével nem nehéz ilyet találni.

Szellőzőnyílások kivágása: Az égéshez szükséges levegőt biztosító beömlőket, a hordó aljától 5-15 cm magasságban fúrjuk be egyenletesen elosztva a peremén. A tipikus UDS-eknél 2 csappal szabályozható és egy végdugóval zárható szellőző elegendő, attól függően, hogy milyen csapot/csövet szereztünk be, a lépcsős fúrófej segítségével kifúrhatjuk a megfelelő átmérőjű nyílást.

166224315_241969167667741_5882708605981897550_n.jpg

A szellőzőnyílások kialakítása után fúrjuk be a rácsot vagy rácsokat és a deflektort (ha van) tartó csavarokhoz szükséges furatokat, rácsonként legalább négyet.  A sütőrács 18-20 cm-re legyen a felső peremtől (ha gömbgrill tetőt használunk lehet kevesebb), ha több rácsot használunk a két rács között is legyen legalább 15-20 cm, hogy az alsón is elférjen a hús vagy vizes tál esetleg pizzakő/deflektor. Ha már kezünkben van a fúró, fúrjuk ki a fogantyúk és a szellőzőcsövek rögzítőcsavarjainak a helyét is.

Ekkor kifúrhatjuk a hőmérők bevezetését is: Az analóg hőmérők egyszerűen, csavarral rögzíthetők a megfelelő furatba. A rács magasságába érdemes befúrni, ahol a tartócsavarok is vannak, így a hőmérő vége a rács alá, de ahhoz közel kerül, a fémhez ne érjen hozzá. Ha digitális hőmérőt szeretnénk használni, valamilyen szilikon tömítéssel vagy tömszelencével érdemes ellátni a bevezetést ügyelve arra, hogy a hústűk és a rácshőmérők átférjenek rajta.

Ha ezzel megvagyunk, rakjuk össze és szereljük fel a szellőzőcsöveket vagy rakjuk fel a csapokat/ csappantyúkat, zárható csőcsonkokat a nyílásokra. A hosszabb szellőzőcsöveket ne csak alul, hanem a csap alatt is rögzítsük, hogy állításkor ne mozduljon el, ezt egy U csavarral, meghajlított menetes szárral vagy valamilyen tartó odahegesztéssel tehetjük meg.

176558211_931018987700378_3874464923371216368_n.jpg

Ha a tetőt lefűrészeltük, valamilyen peremet kell neki készíteni, ezt legegyszerűbben egy laposvas ráhajlításával és felhegesztésével csinálhatjuk meg. A tetőre is szükséges 5-6 darab 2,5-3 cm átmérőjű szellőzőnyílás vagy egy nagyobb 8-10 cm átmérőjű szabályozható kémény készítése. Ha a lyukakra könyökidomokat hegesztünk vagy rögzítünk, elkerülhetjük, hogy beleessen az eső.

Itt megemlíteném, hogy sok munkát és bosszúságot elkerülhetünk, ha vásárolunk használtan vagy akár újan egy közepes méretű 57cm-es gömbgrillt: A sütőrács belemegy a hordóba, a tetőt tudjuk használni, a hordó teteje helyett. Ha gömbgrillként már nem szeretnénk használni, a szénrácsot/rostélyt egy perforált lemez fallal kiegészítve megkapjuk a hordóba szükséges tűzkosarat.

176798710_497620381597088_2533955351350893678_n.jpg

A tűzkosár sokféle lehet, legalább 5-10 centis lábai legyenek, fontos a megfelelő légáramlás. Készülhet expandált vagy perforált lemezből, de akár egy kis méretű régi grill alját kifúrva vagy akár fémvödörből is összehozhatjuk. Érdemes rá olyan fogantyút szerelni, amibe kampót akasztva be tudjuk emelni a helyére.

Ezek után már csak a festés van hátra, használjunk hőálló festéket és legyünk kreatívak.(Attól függően, hogy melyik részeket akarjuk festeni, ezt az összerakás előtt is megtehetjük, ahogy a képen látszik)

166191853_538995120405388_3968599054290111870_n.jpg

A következő részben bemutatjuk, hogyan tudjuk használatba venni a sütőnket és adunk pár tippet az első sütésekre.

Ha a fentiekkel kapcsolatban kérdésetek van, vagy valahol elakadtok, írjatok meg kommentben és megpróbálunk segíteni. 

Ha nem akartok lemaradni a cikkekről, kövessétek a blogot, valamint Facebook és Instagram oldalunkat is.