Köretek grillhez és BBQ-hoz 1. rész
A köreteket (sides) méltánytalanul kezelik a BBQ világában. Tudom, az USA-ban, Texasban, Carolinaban, Tennesseeben a BBQ készítésénél a hús a fontos. Tradicionálisan azt vallják, a köret elveszi a helyet a hústól. A híres BBQ jointok is csak 2-3 fele köretet adnak ami nem is lenne baj, csak nem túl változatosak és érdekesek a köretek. Szerencsére napjainkban egyre nagyobb szerepet kapnak a köretek is a húsok mellett. Egyre színesebbé változatosabbá téve a BBQ-t. Mert a jól eltalált és készített köret csak emel a színvonalon. Szeretnék bemutatni egy pár klasszikus és egy pár új érdekes köretet és megosztani a recepteket.
Tipikus BBQ köret a slaw a káposzta saláta, coleslaw talán a legismertebb, rengeteg variációban készítik. A savanyúságok (pickles) is tradicionális BBQ köret ami savasságával jól kiegészíti a nehéz zsíros húsokat. Ne feledkezzünk meg a sült babról( baked beans), és talán még a mac & cheese a sajtos makaroni amit szívesen fogyasztanak a BBQ mellé.
Sajtos makaróni (Mac & Cheese)
Először is tisztázzuk, a makaróni nem az amit nálunk makaróninak hívnak, ez a rövid könyök alakú csőtészta.
500 g makaróni
3 ek vaj
450 ml zsíros tejszín
500 g érett cheddar vagy hasonló erős ízű sajt
300 g mozzarella vagy más jó zsíros sajt
300 ml tejföl
200 ml majonéz
1 kk frissen őrölt bors
2 tk só
60 g panko morzsa, vagy durvára őrölt kenyérmorzsa
150 g jalapeno savanyított
1 gerezd fokhagyma
Forralj fel vízet nagy mély lábasba, és jól sózd meg jól a vizet.
Melegítsd a vajat egy gyorsforralóban, keverd hozzá a lisztet, ha finoman megpirult, mehet rá a tejszín, fűszerezd borssal és 2-3 csipet sóval, és reszeld bele a fokhagymát. Keverd simára és ha kezd besűrűsödni mehet bele a sajt és a tejföl. Ha elolvadt a sajt vedd le a tűzről.
Ha víz forr, rakd bele a tésztát és főzd 5-6 percig, ne főzd készre. Szűrd le a tésztát és keverd össze a sajtmártással majd keverd hozzá a majonézt és az apróra vágott jalapeno-t, kóstold meg és ízesítsd sóval borssal ha szükséges.
Halmozd egy tűzálló edénybe és szórd meg a tetejét a panko morzsával.
Mehet a szmókerbe, vagy a grillre indirekt sütésre, 150°C fokra 30 - 40 percre vagy amíg a teteje megpirul.
Húsok mellé vagy magában is fogyasztható, aki nem szereti a csípősen az hagyja ki belőle a jalapeno-t.
Sült bab ( baked beans)
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
500 g bab 12 órára beáztatva
2 ek fűszerpaprika
1 tk cayenne bors vagy a kedvenc chilli szószod
100 g barnacukor
1 dl almaecet
7 dl paradicsom szósz
1 paradicsom konzerv, vagy ugyanennyi mennyiségű friss hámozott paradicsom
1 ek worchestire szósz
1 ek mustár
Bors, só ízlés szerint.
Valami zsiradék, én szívesen használok pirított füstölt szalonnát vagy kacsa zsírt.
Egy lábasban, kipirítom a szalonna zsírját és mehet rá az apróra vágott hagyma. A hagymát karamellizálom, rákerülhet a fokhagyma apróra vágva, majd a só, bors a paprika, cayenne és a cukor. Következik az ecet a worchestire szósz, mustár, chilli, a paradicsomlé és a paradicsom konzerv. Szépen elkeverve mehet hozzá a bab.
Ettől a ponttól kezdve egyszerű, belekerül egy tűzálló edénybe és mehet a szmókerbe vagy a grillre indirekt sütésre de tűzhelyen is készülhet . Sőt, én már főztem a offszet szmóker tűzterén is. 120 -130°C 3-4 óra alatt elkészül. Ellenőrizd közben és ha túl sűrű, vízzel pótold az elpárolgott folyadékot.
Káposzta saláta (coleslaw)
1 fej káposzta
2 lilahagyma
3 sárgarépa
5 cl almaecet
3-4 dl majonéz
1 ek mustár
2 tk só
2 tk cukor
Kukoricakenyér (cornbread)
170 g kukoricaliszt
130 g búzaliszt
3 tk sütőpor
1 tk só
260 g író, mivel nálunk nem nagyon lehet kapni, én kaukázusi kefirrel helyettesítem
80 g cukor
1 tojás
8 ek vaj
Öntöttvas serpenyőben jó készíteni, de más lapos tűzálló edény tepsi is jó hasonló méretben. Keverd össze a liszteket a sütőporral, és a sóval.
Olvaszd fel 6 ek vajat, keverd össze az íróval és a tojással meg a cukorral.
Kevered hozzá a száraz hozzávalókhoz és keverd ki simára. A maradék 2 ek vajjal kend ki az öntöttvas serpenyőt, majd öntsd bele a kenyér keveréket.
Majd 200°C fokon sütőben vagy indirekt hőn, kamadoba vagy kettle grillen süsd ki.
A sütési idő 20-25 perc.
Ezek voltak a klasszikus receptek. Ha kíváncsiak vagytok egy két érdekes receptre akkor kövessetek és meg találjátok a BBQ köretet a második részben.
Ha tetszik a blog kövessetek itt és a facebookon és az instagramon, és írjátok le kérdéseiteket bátran!