Köretek grillhez és BBQ-hoz 1. rész

    

 

    A köreteket (sides) méltánytalanul kezelik a BBQ világában. Tudom, az USA-ban, Texasban, Carolinaban, Tennesseeben a BBQ készítésénél a hús a fontos. Tradicionálisan azt vallják, a köret elveszi a helyet a hústól. A híres BBQ jointok is csak 2-3 fele köretet adnak ami nem is lenne baj, csak nem túl változatosak és érdekesek a köretek. Szerencsére napjainkban egyre nagyobb szerepet kapnak a köretek is a húsok mellett. Egyre színesebbé változatosabbá téve a BBQ-t. Mert a jól eltalált és készített köret csak emel a színvonalon. Szeretnék bemutatni egy pár klasszikus és egy pár új érdekes köretet és megosztani a recepteket.

   Tipikus BBQ köret a slaw a káposzta saláta, coleslaw talán a legismertebb, rengeteg variációban készítik.  A savanyúságok (pickles) is tradicionális BBQ köret  ami savasságával jól kiegészíti a nehéz zsíros húsokat. Ne feledkezzünk meg a sült babról( baked beans), és talán még a mac & cheese a sajtos makaroni amit szívesen fogyasztanak a BBQ mellé.



    Sajtos makaróni (Mac & Cheese)


Először is tisztázzuk, a makaróni nem az amit nálunk makaróninak hívnak, ez a rövid könyök alakú csőtészta.

500 g makaróni 

3 ek vaj

450 ml zsíros tejszín

500 g érett cheddar vagy hasonló erős ízű sajt

300 g mozzarella vagy más jó zsíros sajt

300 ml tejföl

200 ml majonéz

1 kk frissen őrölt bors

2 tk só

60 g panko morzsa, vagy durvára őrölt kenyérmorzsa

150 g jalapeno savanyított


1 gerezd fokhagyma 

 

 

 

 
 Forralj fel vízet nagy mély lábasba, és jól sózd meg jól a vizet.

Melegítsd a vajat egy gyorsforralóban, keverd hozzá a lisztet, ha finoman megpirult, mehet rá a tejszín, fűszerezd  borssal és 2-3 csipet sóval, és reszeld bele a fokhagymát. Keverd simára és ha kezd besűrűsödni mehet bele a sajt és a tejföl. Ha elolvadt a sajt vedd le a tűzről.

Ha víz forr, rakd bele a tésztát és főzd 5-6 percig, ne főzd készre. Szűrd le a tésztát és keverd össze a sajtmártással majd keverd hozzá a majonézt és az apróra vágott jalapeno-t, kóstold meg és ízesítsd sóval borssal ha szükséges.
Halmozd egy tűzálló edénybe és szórd meg a tetejét a panko morzsával.
Mehet a szmókerbe, vagy a grillre indirekt sütésre, 150°C fokra 30 - 40 percre vagy amíg a teteje megpirul.

Húsok mellé vagy magában is fogyasztható, aki nem szereti a csípősen az hagyja ki belőle a jalapeno-t.

 

 

   

Sült bab ( baked beans)


2 fej  vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

500 g bab 12 órára beáztatva

2 ek fűszerpaprika

1 tk cayenne bors vagy a kedvenc chilli szószod

100 g barnacukor

1 dl almaecet

7 dl paradicsom szósz

1 paradicsom konzerv, vagy ugyanennyi mennyiségű friss hámozott paradicsom

1 ek worchestire szósz

1 ek mustár

Bors, só ízlés szerint.

Valami zsiradék, én szívesen használok pirított füstölt szalonnát vagy kacsa zsírt. 

 

 


 Egy lábasban, kipirítom a szalonna zsírját és mehet rá az apróra vágott hagyma. A hagymát karamellizálom, rákerülhet a fokhagyma apróra vágva, majd a só, bors a paprika, cayenne és a cukor. Következik az ecet a worchestire szósz, mustár, chilli, a paradicsomlé és a paradicsom konzerv. Szépen elkeverve mehet hozzá a bab.

Ettől a ponttól kezdve egyszerű, belekerül egy tűzálló edénybe és mehet a szmókerbe vagy a grillre indirekt sütésre de tűzhelyen is készülhet . Sőt, én már főztem a offszet szmóker tűzterén is. 120 -130°C 3-4 óra alatt elkészül. Ellenőrizd közben és ha túl sűrű, vízzel pótold az elpárolgott folyadékot.



 
Káposzta saláta (coleslaw)


1 fej káposzta


2 lilahagyma

3 sárgarépa

5 cl almaecet

3-4 dl majonéz

1 ek mustár

2 tk só

2 tk cukor 

 


 
 
 Káposztát és a hagymát vágd össze vékony csíkokra, a répát reszeld le, öntsd rá az ecetet, mehet rá a só és a cukor. Én mindig várok vele egy fél órát, leöntöm róla a folyadékot amit engedett. Én házi majonézzel készítem, de ez opcionális. A majonézt és a mustárt keverd hozzá és mehet a hűtőbe, 2-3 óra múlva fogyasztható.




 


 

Kukoricakenyér (cornbread)



170 g kukoricaliszt

130 g búzaliszt

3 tk sütőpor

1 tk só

260 g író, mivel nálunk nem nagyon lehet kapni, én kaukázusi kefirrel helyettesítem

80 g cukor

1 tojás

8 ek vaj


    Öntöttvas serpenyőben jó készíteni, de más lapos tűzálló edény tepsi is jó hasonló méretben. Keverd össze a liszteket a sütőporral, és a sóval.
Olvaszd fel 6 ek vajat, keverd össze az íróval és a tojással meg a cukorral.
Kevered hozzá a száraz hozzávalókhoz és keverd ki simára. A maradék 2 ek vajjal kend ki az öntöttvas serpenyőt, majd öntsd bele a kenyér keveréket.
Majd 200°C fokon sütőben vagy indirekt hőn, kamadoba vagy kettle grillen süsd ki.
A sütési idő 20-25 perc.


Ezek voltak a klasszikus receptek. Ha kíváncsiak vagytok egy két érdekes receptre akkor kövessetek és meg találjátok a BBQ köretet a második részben.



Ha tetszik a blog kövessetek itt és a facebookon és az instagramon, és írjátok le kérdéseiteket bátran!