A szendvicsekkel a világ körül.

 

A szendvics az egyik legnépszerűbb étel a világon, eszik reggelire, ebédre és vacsorára. A tökéletes étel, tápláló, egyszerű, finom, könnyen elkészíthető és a variációk száma végtelen, így mindenki megtalálja a neki megfelelőt. Sokat kóstoltam utazásaim során és elég sokat el is készítettem.

A története nagyon régre nyúlik vissza, már az ókorban készítettek szendvicset a Közel-Keleten és Kínában is, de a nevét John Montague Sandwich grófjának köszönheti. A gróf hatalmas szerencsejátékos révén nem szerette otthagyni a kártyaasztalt, ezért a szolgálóival két szelet kenyér közé rakatott sült húst és így fogyasztotta el a kártyaasztalnál. Nagyon kedvelte ezt az ételt a gróf.

Minden országnak megvan a maga szendvicse, különböző kenyérfélék és rengeteg finomság, amivel megtöltik. Kalandozzunk egy kicsit a szendvicsek világába hátha sikerül egy-két érdekességgel megismertetni benneteket!

 

 

Van egy-két személyes kedvencem az egyik ilyen a banh mi. A banh mi egy finomság Vietnamból, sokfélét kóstoltam talán nem is volt két teljesen egyforma. A szendvics ropogós bagettel készül, amit Vietnámban legalább olyan jól készítenek, mint a franciák. Finom máj paté kerül még bele és finoman megkenik majonézzel, sonka vagy egy vietnámi kolbászféle kerül bele. Majd megszórják daikon retekből és sárgarépából készült savanyúsággal és a végén piros chilivel és friss korianderrel. Eszméletlen finom szendvics, igazi street food, szinte mindenütt tudsz venni az utcán Vietnámban. Ha otthon a sonka helyett egy kis BBQ tarjával vagy császárral töltöd meg, talán még finomabb lesz.

 

És itt egy másik szuper jó szendvics a világ másik végéről, a medianoche Miami-ból. Ez egy jó kis ropogós kubai eredetű szendvics. Nagyon hasonlít a cubano-hoz, a különbség a kenyér. A medianoche-t finom puha és édes tojásos tésztával készült kubai kenyérrel készítik. Szaftos disznósült, sonka, mustár, svájci sajt és savanyúság kerül bele, majd forró vaslapon vajjal megkenve ropogósra sütik, a sajt megolvad és finom nyúlós krémes lesz. Ezt is érdemes kipróbálni jó BBQ sertéssel a sült helyett, klasszisokkal finomabb lesz.

 

 

 

 

    

Egy kisebb ugrás a Közel-Keletre a szerintem legjobb vegetáriánus szendvicshez, ami a falafel szendvics. Fűszeres, kívül ropogós, csicseriborsó golyók pitába töltve tahini szósszal, savanyúsággal, vagy friss zöldségekkel és egy jó kis csípős szósszal nyakon öntve. Maga a mennyország! Nagyon népszerű a Közel-keleten, Izraelben, Egyiptomban. Érdemes kipróbálni, nem fogtok csalódni.

 

 

 

Rántott húsból sok országban készítenek szendvicset, ami nekem a legjobban ízlett az a japán katsu szendvics. Pankómorzsába panírozott szaftos sertés, aranyszínűre sütve, friss apróra vágott ropogós káposztával és katsu szósszal, ami ízben a Worcestershire szószra hasonlít. Két szelet könnyű fehér kenyér közé fogva, evvel a kombinációval nem lehet nagyot hibázni.

 

 

Maradjunk Ázsiában, pontosabban egy kínai szendvics jön Taiwanról: A pork belly bao. A bao egy könnyű, puha, fehér gőzölt buci. Ez van megtöltve sült császárhússal, savanyított mustár levéllel és durvára őrölt mogyoróval megszórva. Jól fel lehet dobni ezt a szendvicset egy ázsiai pácban pácolt BBQ császárhússal. Tökéletes kombinációja az ízenek és az állagoknak. Szaftos és puha a mogyoró pedig kellemesen ropogós.

 

 

 

Nézzünk valami klasszikusat Európából, a jó öreg Angliából, ahol nagy hagyománya van a szendvicseknek. Ilyen szendvics a BLT, bacon, lettuce, tomato, amilyen egyszerű olyan finom. Ropogósra sült bacon, két szelet pirított fehér kenyér között, majonézzel, friss salátával és paradicsommal. Egyszerű letisztult ízek semmi flacni.

Egy nem túl ismert szendvics a finom belga csoda, a mitraillette szendvics. Egy vajjal megkent friss bagett, egy nagy szelet fasirt vagy burger hús, zöldségekkel és ezekre ráhalmozzuk a sült krumpli, amit jól megszórnak sajttal és meglocsolnak majonézzel. Kell ennél jobb? Egy finom belga sörrel kísérve tökéletes.

 

 

Folytassuk az utazást a szendvicsek világába, jön a szendvics nagyhatalom az USA, ahol rengeteg szendvicset esznek és sok félét készítenek.

Egy nagy klasszikus az USA-ból a philly steak szendvics. A 30-as években indult hódító útjára Philadelphia-ból ahogy a neve is mutatja. Puha kifli vékonyra vágott grillen sütött ribeye steak, grillezett hagyma és jó adag olvadozó provolone sajt. Isteni steak szendvics amit mennyei magasságokba emel, ha faszenes grillen készíted el.

 

 

A következő egy jó kis csirkés szendvics Nashville-ből, amit megéri kipróbálni, föleg aki szereti a csípős ízeket. A szendvics csontozott csirke felsőcombból készül, ami fűszeres íróban pácolódik majd megforgatják fűszerezett lisztben és ropogósra sütik. A ropogós csirkét bőven meglocsolják egy bacon zsírból, Cayenne borsból, cukorból, fokhagymából, borsból, paprikából és sóból készített csípős szósszal. Ezt beleteszik egy jó puha burger buciba egy kis salátával és savanyúsággal és már lehet is befalni a szaftos, csípős, ropogós csirkés szendvicset.

 

 

Egy finom marhahúsos szendvics a New York-i delik kínálatából a reuben szendvics. Két szelet finom rozskenyér között pastrami, savanyú káposzta, svájci sajt és orosz dresszing, ezt ropogósra sütik egy forró vaslapon. A sajt olvadt, a hús füstös, a káposzta pikáns, eszméletlen kombináció. Ezt a szendvicset egy jó fűszeres füstös BBQ szeggyel is elkészítheted, ami csak emel a színvonalán.

 

 

Csak egy ugrás New York-tól a következő szendvics szülőhelye New Jersey: ez a finomság a Sloppy Joe. Puha burger buciba kerül a szaftos darált marhahús pirítva, hagymával, paprikával majd nyakon öntve mustárral, ketchuppal és Worcestershire szósszal. Ettől lesz a szendvics szaftos és finom. A grillen készitve egy öntöttvas serpenyőben a lágy füst aroma miatt még finomabb lesz.

 

 

Sok ezer szendvicsfélét készítenek még a világon. Most megpróbáltam egy-két különlegességet és egy pár klasszikust is megismertetni veletek. Ezeknek nagy részét grillen vagy BBQ-n is elkészítheted és variálható fűszerekkel, zöldségekkel szószokkal ahogy te szereted, csak a fantáziád szabhat határt. 

Ha kérdésének van írjatok, kövessétek az oldalt és keressetek a facebookon és az instagramon.