Snackek BBQ-ra és grillre - 1 rész.

 img_9690.JPG

A meleg nyári napokon nem mindig esnek jól a zsíros nehéz húsok. Mit készítsünk ilyenkor? Sok embert kell megetetni? Sokáig tart a sütés és megéheztek közben? Na, ilyenkor jól jönnek a finom apró falatok, snackek. Nagyon változatossá lehet tenni velük egy ebédet, vacsorát vagy bulit. Sőt, önálló fogásként is fel tudod tálalni őket vagy a BBQ-n, grillen készült húsok előtt.

Jól passzolnak egy nyár esti iszogatáshoz is, sörhöz, fröccshöz, koktélokhoz. Utazgatva a világban rengeteg féle snacket láttam kóstoltam, Japánban, Thaiföldön, Vietnamban vagy például Marokkóban nagyon sokszínű és változatos recepteket láttam grillen elkészítve, sok receptet lestem el.


Ezeket az apró finom falatokat elkészítheted a grillsütőn vagy a szmókerben is. Rengeteg féle alapanyagot lehet használni hozzá, változatos fűszerezéssel és különböző sütési technikákkal változatossá és ízletessé tudjátok tenni ezeket a falatkákat.

Lássunk egy-két receptet, amit Te is el tudsz otthon készíteni!

 

Csípős csirkeszárny (Buffalo wings)

 

 

2 kg csirkeszárny

 

Marinád 

1 l víz

40g só

20 g cukor

3 csillagánizs

1 ek szemes bors

2 fahéjrúd 



 

Öntsd össze a sót, a cukrot és a vizet és kevergesd addig míg fel nem oldódnak, majd rakd hozzá a maradék fűszereket. A keveréket öntsd a csirkeszárnyra és tedd őket a hűtőbe 12 órára.

 

Fűszerkeverék (rub)

 

2 ek durvára tört bors

2 ek fűszerpaprika

1 ek őrölt koriander

1 tk római kömény

1 tk cayenne bors

1 ek fokhagymapor

1 ek barnacukor

1 tk só

 

Csípős szósz

 

300 ml ketchup (recept itt)

3-4 thai chilli ízlés és csípősség szerint

3 ek paprikakrém

200 ml almaecet

4 gerezd fokhagyma

1 tk só

1 ek barnacukor

Ha szeretnél több szósz receptet.

 

Vágd a chilit és a fokhagymát apróra, enyhén pirítsd meg. Mehet rá a só, a cukor és a többi hozzávaló. Főzd 30 percig vagy amíg el nem éri a jó szósz állagot. Turmixold és szűrd le a szószt.

 

Szórd meg a csirkeszárnyakat a fűszerkeverékkel. Készítsd elő a grilled indirekt sütésre és süsd a szárnyakat 160°C-on 20-30 percig, majd forgasd meg a szárnyakat, ezt ismételd meg még két alkalommal. 60-80 perc alatt készre sülnek, ellenőrizd mennyire puhák. A hús puha, a bőr ropogós lesz. Ha megfelelő akkor szedd le a grillről egy nagy tálba és öntsd rá a szószt. Használhatsz bármilyen chiliszószt, amit szeretsz.



Ennek a fogásnak jó kísérője lehet egy kéksajt szósz is, amit igazán könnyen elkészíthetsz, íme a recept:

 

Kéksajt szósz

 

300 g tejföl

150 g kéksajt

1 gerezd fokhagyma

1 kk citromlé

só és bors ízlés szerint

 

Keverd össze a tejfölt a sajtot és a citromlevet, reszeld bele a fokhagymát. Turmixold le a keveréket és ízesítsd sóval és borssal.


spicy-fried-chicken-wings-paprika-sauce-black-plate-dark-space-top-view-copy-space_79830-2675_2.jpg

 

 

Camembert füstön készítve



 

1 nagy jó minőségű camembert sajt

paradicsom jam

1 csípős zöldpaprika

1 cédrus vagy borovi fenyő lap

 

Paradicsom jam

 

700 g paradicsom, jó érett

100 g barnacukor

3 ek almaecet

1 ek reszelt gyömbér

1 tk só

1 tk őrölt paprika

1 kk római kömény

1 kk cayenne bors



 

Készítsd elő a grillt indirekt sütésre. A cédrus lapot pörköld meg a grillen. A megpörkölt cédrus lapra helyezd rá a camembert sajtot és a tetejét kend meg a paradicsom jam-el. Vágd a paprikát karikára és tedd azt is a sajt tetejére.



Helyezd a rácsra indirekt sütésre, a sütés 160-170°C -on történjen. Alma vagy más gyümölcsfát használj füstölőfának. 15 perc füstölés elég a camembertnek, kicsit megolvad és nagyon kellemes aromát ad a sajtnak. Frissen pirított kenyérrel nagyon finom.

 


 

Savanyított ecetes kolbász

 

 

 

Ez egy nagy kedvencem, nagyon kellemes sörkorcsolya, minden cseh kocsmában megtalálható és praktikus mert elkészítheted előre. Bármilyen kolbászt használhatsz hozzá, akár debrecenit vagy jobb féle virslit, de egy saját készítésű kolbásszal a legjobb. Nekem ezzel a csirke kolbásszal jött be legjobban.

 

Csirkekolbász

 

4 kg lebőrözött kicsontozott csirkecomb

1 kg füstölt szalonna

70 g só

2 zöld alma lereszelve a leve kinyomva

40 g zöldbors

10 g szerecsendió

20 g koriander

10 g ánizs

20 g kakukkfű

1 citrom reszelt héja

Ha szeretnél több kolbász receptet.

 

 

Őröld meg a fűszereket és keverd össze a hússal az almával és a szalonnával. Daráld finomra, és töltsd vékony sertésbélbe, ne hagyd túl hosszúra, 20-25 cm a megfelelő hosszúság.

 

A kolbász sokkal ízletesebb lesz füstön készítve. 40-45 perc elég neki 110-120°C-on finom szaftos marad. Gyümölcsfával füstölve kellemes aromája lesz. Meg lehet grillezni is a kolbászt, 10-12 perc alatt kész is lesz. Hagyd a kolbászokat kihűlni.

A savanyított kolbász elkészítéséhez szükséged lesz egy nagy és zárható befőttesüvegre.

 

 

 

Marinád

 

1 l víz

0.5 l almaecet

20 g só

350 g cukor

1 ek feketebors

1 ek koriander

1 ek mustármag

2 babérlevél

3 gerezd fokhagyma

1 chili paprika

2 ág kakukkfű

 

Keverd össze az alapanyagokat és forrald fel. Tömd meg a kolbászokkal az üveget majd öntsd nyakon a marináddal. Zárd le az üveget és legalább egy hétig érleld hűvös helyen. Nagyon kellemes kísérője egy nyár esti sörözésnek

.

 

Füstölt kaszinótojás (Deviled Eggs)

 

 

 Nagyon egyszerű recept, nagyon sokan ismerik, de egy kis BBQ csavarral nagyon finom tud lenni.

 

6 db keményre főtt tojás

3 ek majonéz

1 tk dijoni mustár

1 tk Worchestershire szósz

1 tk kedvenc chiliszószodból

 

 

 

 

Helyezd a megpucolt tojásokat a szmókerbe vagy a grillre indirekt sütésre. 30 perc füst 120°C-on elég a tojásoknak. Tölgy vagy diófa finom aromát ad nekik.
A megfüstölt tojásokat vágd ketté és a sárgájukat keverd simára a többi hozzávalóval, majd töltsd vissza a fehérjébe. Füstölt paprikával szórd meg díszítésnek.

 

Jó étvágyat!!

 

 

 Ha kérdésének van írjatok, kövessétek az oldalt és keressetek a facebookon és az instagramon.