Tejszínes-erdei gombás szarvasragu.

bográcsban

20210306_143042.jpg


 Egy jóbarátom meglepett minket 6 kg szarvashússal. Lehetett volna főzni belőle egy pörköltet, de a hús fiatal szarvasborjútól származott, ezért jobb ötletnek tűnt a ragu készítése. Meg hát pörköltet kicsit sűrűbben főzünk mint ragut. Szép napsütéses időben kezdtünk a főzéshez.

 

 

Lássuk a hozzávalókat.

 

6 kg szarvasborjú hús

3 fej vöröshagyma

5 gerezd fokhagyma

3 kaliforniai paprika

200 g szárított erdei gomba

200 g gomba, lehet csiperke, laska...

1 üveg száraz fehérbor

3 ek zsír

4 db sárgarépa

4 db szárzeller

500 g újburgonya

1 füstölt csülök

8 db borókabogyó őrölve

1 ek tárkony

2 ek mustár

400 ml tejszín

1 ek kukoricakeményítő

2 tk frissen őrölt bors

Só ízlés szerint

 

 

 

 

Vágd a húst 3×3 cm kockákra, a csülköt 1×1 cm kockákra, a hagymát és a fokhagymát apróra. Áztasd be a szárított gombát annyi langyos vízbe, hogy ellepje. A többi zöldséget vágd fel 2-3 cm darabokra.


 

A bográcsba a zsíron dinszteld meg a hagymát és a csülköt, ha pici színt kapott mehet rá a hús, amit piríts jól át. Sózd és borsozd meg és szórd meg az őrölt borókabogyóval. Mikor elkezd levet engedni, add hozzá a beáztatott szárított gombát a levével együtt. Főzd a húst kb. 1 órát, mikor a hús félig megfőtt add hozzá a répát és a zellert és öntsd fel 2-3 dl fehérborral. Jó 20-30 perc múlva mehet hozzá a burgonya a gomba és a paprika, a párolgó folyadékot pótold a borral. A keményítőt és a mustárt keverd el a tejszínnel és szórd bele a tárkonyt. Mikor a hús és a zöldségek megfőttek, ízesítsd még meg sóval és borssal ha szükséges és pótold a folyadékot. Keverd hozzá a tejszínt és főzd még 10 percig mikor már szépen besűrűsödött a szaftja, akkor elkészült.

 

Mi aszalt gyümölcsös bulgurral tálaltuk, de egy galuska vagy egy finom polenta is jól illik hozzá.

 

Jó étvágyat hozzá!

Ha kérdésének van írjatok, kövessétek az oldalt és keressetek a facebookon és az instagramon.