Tejszínes-erdei gombás szarvasragu.
bográcsban
Egy jóbarátom meglepett minket 6 kg szarvashússal. Lehetett volna főzni belőle egy pörköltet, de a hús fiatal szarvasborjútól származott, ezért jobb ötletnek tűnt a ragu készítése. Meg hát pörköltet kicsit sűrűbben főzünk mint ragut. Szép napsütéses időben kezdtünk a főzéshez.
Lássuk a hozzávalókat.
6 kg szarvasborjú hús
3 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
3 kaliforniai paprika
200 g szárított erdei gomba
200 g gomba, lehet csiperke, laska...
1 üveg száraz fehérbor
3 ek zsír
4 db sárgarépa
4 db szárzeller
500 g újburgonya
1 füstölt csülök
8 db borókabogyó őrölve
1 ek tárkony
2 ek mustár
400 ml tejszín
1 ek kukoricakeményítő
2 tk frissen őrölt bors
Só ízlés szerint
Vágd a húst 3×3 cm kockákra, a csülköt 1×1 cm kockákra, a hagymát és a fokhagymát apróra. Áztasd be a szárított gombát annyi langyos vízbe, hogy ellepje. A többi zöldséget vágd fel 2-3 cm darabokra.
A bográcsba a zsíron dinszteld meg a hagymát és a csülköt, ha pici színt kapott mehet rá a hús, amit piríts jól át. Sózd és borsozd meg és szórd meg az őrölt borókabogyóval. Mikor elkezd levet engedni, add hozzá a beáztatott szárított gombát a levével együtt. Főzd a húst kb. 1 órát, mikor a hús félig megfőtt add hozzá a répát és a zellert és öntsd fel 2-3 dl fehérborral. Jó 20-30 perc múlva mehet hozzá a burgonya a gomba és a paprika, a párolgó folyadékot pótold a borral. A keményítőt és a mustárt keverd el a tejszínnel és szórd bele a tárkonyt. Mikor a hús és a zöldségek megfőttek, ízesítsd még meg sóval és borssal ha szükséges és pótold a folyadékot. Keverd hozzá a tejszínt és főzd még 10 percig mikor már szépen besűrűsödött a szaftja, akkor elkészült.
Mi aszalt gyümölcsös bulgurral tálaltuk, de egy galuska vagy egy finom polenta is jól illik hozzá.
Jó étvágyat hozzá!
Ha kérdésének van írjatok, kövessétek az oldalt és keressetek a facebookon és az instagramon.