BBQ hogyan is vágjunk bele 2.-rész.

 received_1496318160720136_2.jpg

Az előző részben megemlítettem a könyveket, videókat tanfolyamokat. Ha ezekből már megfelelően tájékozódtál, akkor jön a kérdés: Milyen sütőt is vegyek? Hatalmas a választék a piacon hazai és külföldi gyártású sütőkből. Sok a típus és még több az árkategória. Szeretnék kicsit segíteni a választásban, hogy az igényeidnek és a pénztárcádnak is megfelelő típust találj.  

download.png



 

Gömbgrill (kettle grill): Nagyon hasznos kis eszköz ami alkalmas grillezésre és BBQ-ra is, így elég univerzális. Kezdőknek nagyon jó, mivel nem túl drága, de azért több munkát és odafigyelést igényel, mint a többi sütő típus. Rengeteg márka van a piacon, én mindenképpen közepes vagy felső kategóriájút vennék belőle és legalább az 54 cm rácsméretűt. Az olcsó gömbgrillek vékonyabb anyagból és kevésbé stabilan vannak összerakva. A kategória sztárja a Weber, ami az egyik legjobb a piacon, de mivel amerikai gyártmány, így itthon a magas áfa és a vám miatt elég borsos az ára. Elég jól használhatók a nagy barkácsárúházakban kapható a Landmann és a Kingston márkák, mindenki eldöntheti, hogy a pénztárcája mit enged meg. Most jelent meg a piacon a Kamado Joe kettle grillje ami az eddig megjelent tesztek és leírások alapján Rolls-Royce a kettle grillek között, természetesen ez sem olcsó darab, az USA-ban 500$ körül van az ára. 

 

download_1.jpg



 

Hordó smoker (UDS): Nekem személyes nagy kedvencem. Olcsó, stabilan működik, jó az áramlás a sütőben ezért nagyon szép bark-kal finom húsokat lehet sütni benne és talán az egyetlen amit minimális műszaki tudással otthon is meg tudsz építeni. Lehet készen is vásárolni egészen baráti áron. Egy hazai gyártót ismerek a Rockhill smokers-t aki jó minőségben gyárt hordó smokereket. Ha magad építenél, itt egy kis segítség hozzá. 

https://partizanbbq.blog.hu/2021/06/28/sutes_uds 

 

 

img_0261.JPG

 

 

Töltényszmóker (bullet smoker): Nagyon jó belépő sütő a BBQ világába. Nem megfizethetetlenül drága, stabilan működő jól használható sütő. Érdemes belőle nagyobb rácsméretűt vásárolni, mert nagyobb sütőn kevesebbet lehet sütni, de ha kicsinek bizonyul, akkor lehet eladni és nagyobbat venni. Ebből is az külföldi márkákat vannak jelen a piacon, Weber Smokey Mountain, Napoleon Apollo, Proq Elite. 50 cm közötti rácsmérettel 180-200 ezer körül vannak, ami már egy elfogadható méret egy nagyobb családi rendezvényre is.

images.jpg

 

Kerámia grill (kamado): Univerzális sütő. Grill, BBQ, és akár pizza, kenyér is süthető rajta. Nagyon stabil a hőtartása elég gazdaságosan működtethető Nem kifejezetten BBQ sütő, mivel le van nagyon fojtva az égés, így nincs túl nagy áramlás, nem lehet olyan szép barkkot sütni vele mint egy offszet sütővel, de könnyen kezelhető. A kamado szerintem egy jó sütő kezdőknek. A jobb minőségűek ára elég borsos, de elérhetők olcsóbb modellek is. Több méretben kapható, én ebből sem vennék kicsit. Tudom, kecsegtető a 40 ezer Ft-os ár egy 22 cm rácsméretű Lidl-s kamadóért, de akkor is nagyon sok kompromisszumot kell kötnünk, ha csak 1-2 főre sütnénk benne, főleg mikor a BBQ-hoz indirekt setup-ot szeretnénk összeállítani. Az utóbbi időben nagyon népszerűvé váltak ezek a sütők, így nagyon szélessé vált a piaci kínálat, a csúcsminőséget a stílus úttörője a Big Green Egg képviseli, ami után rengeteg közép és alsóbb kategóriájú márka elérhető itthon a Kamado Joe-tól kezdve a Primo-n keresztül a Kamado4U-n át az Aluplex vagy Landmann sütőkig. Mindenki eldöntheti melyiket választja, a forgalmazók oldalain és a közösségi médiában sok tapasztalt felhasználó véleményét megtaláljuk- Biztos vagyok benne, hogy ezeken a kamadókon egy kis gyakorlással és utánajárással nagyon finom BBQ fogások készíthetők.

 

Szekrény smoker (cabinet smoker): Kényelmes BBQ sütő, kevés odafigyeléssel jól működik és elég sok hús belefér. Low and slow és hot and fast sütésre is alkalmas. Szerintem a vendéglátós BBQ-hoz a legjobban használható típus. Könnyen tartható a hőmérséklet, így nem kell egész sütés alatt mellette ülni és a nagy méretűekbe tetemes mennyiségű hús süthető, emellett nagyon gazdaságos a szén felhasználása. Léteznek nem szigetelt doboz vagy kisebb szekrénysmokerek amiket már elég baráti áron meg lehet vásárolni, a szigeteltek nagyobb méretben már nem olcsók.  A tűztér elhelyezkedése lehet a sütőtér alatt vagy mellette. Az oldalsó égéstér előnye, hogy az égő szén fölé egy kürtőbe betöltve a szenet, az megfelelő ütemben pótolja az elégett tüzelőt, így akár
Kezdők is elég gyorsan bele tudnak tanulni a használatukba.
Itthon elég sok cég gyártja ezeket, nagyon jó minőségben és elég sok méretben, van belőle választék rendesen.  Ilyen szekrények a BBQ Pit Box, a Bodrog Smokers az Iron Block Smoker és a Szendo Smoke BBQ szmókerei. Mindenki eldöntheti, hogy milyen méretben és melyik gyártótól vásárol, egy kis tájékozódás után. Ha professzionális felhasználás a cél, fontos lehet a gyártói háttér, hogy bármilyen kérdés vagy esetleg probléma esetén hozzáértő segítséget kaphassunk.

 

20180912_170957_02269_sgq-hd.jpg

 

Offszet smoker. A király kategória a BBQ- ban, ahol a tiszta fatüzelésű utánozhatatlan ízeket aromákat ad a húsnak és eszméletlen szép barkkot tudunk kialakítani. Ha ezt a típust választjuk a legfontosabb tanács, hogy kerüljük az olcsó, vékony lemezből készült, tömeggyártott típusokat. Ha mindenképpen valamilyen külföldi márka temékére vágyunk, a Cactus Jack sütők elérhetők itthoni forgalmazóknál, de meglehetősen drágák.

 

 

Az olcsó vékony lemezből készült sütők két alapvető problémája a hőtartás és a szigetelés hiánya. Egy 5mm vastag lemezből készült szmóker, ha felmelegszik, stabilan sugározza a hőt és a jól szigetelt sütőtérben egyenletesen áramlik a füst a kémény felé, kialakítástól függően közvetlenül vagy egy terelőlemezen átbuktatva fordított áramlású (reverse flow) megoldással. Ha ezt egy olcsó, vékony anyagból készült modellen próbáljuk elérni, rengeteg állítgatás és bosszankodás árán jutunk eredményre, leginkább szélcsendben, kánikulában. Elkezdeni a BBQ az offszet szmókerrel nem a legegyszerűbb, de nem lehetetlen, kis gyakorlással és odafigyeléssel szép eredmény érhető el. Nekem az UDS mellett ez a kedvenc sütő típusom. Beszerzése nem olcsó, itthon egy jól használható stabil sütő ára 300 ezer Ft körül kezdődik, de a nagyobb sütők ennek akár többszörösébe is kerülhetnek.
A műszakibb beállítottságúak itt is megpróbálkozhatnak a saját gyártással, de vegyük figyelembe, hogy egy offsetet kicsit nehezebb összeeszkábálni, mint egy UDS-t, főleg, hogy sokan nulla tapasztalattal vágnak bele, úgy, hogy nem ismerik a sütő működését.
Offszet szmókerek több hazai gyártó kínálatában elérhetők ezeknek forgalmazóit és felhasználóit is megtaláljátok a Facebook csoportokban és ahogy már korábban írtuk, mi is tesztelünk és kísérletezünk egy saját gyártású típussal, így az UDS cikkek mintájára várható egy offszetes cikksorozat is. 

 

mvi_8793_moment.jpg

A fentieken kívül vannak szmókerek amikkel nincs közvetlen tapasztalatom mert inkább a hagyományos vonalat részesítjük előnyben: vannak gázos sütők amikkel szinte kizárólag éttermekben találkozni, itt a gázláng mellé rakott füstölőfa biztosítja az aromát. Meg kell még említeni az egyre elterjedtebb pelletes szmókereket is ahol egy automata adagolja a keményfa pelletett a tűztérbe, így egyenletes hőmérséklet érhető el és valamilyen füstaroma is keletkezik. Nagyon kényelmes sütést biztosít és szép kellemes füstaromájú húsokat lehet rajta készíteni. Már meg lehet vásárolni egész megfizethető áron, akit nem fűz vadromantika a BBQ-hoz az bátran kipróbálhatja, nem fog csalódni.

 

A következő fontos dolog a tüzelő, ami általában faszén, brikett, vagy keményfa. A fát az offszet szmókernél használunk itthon jellemzően tölgy, akác, bükk, kőris elérhető, de minden keményfa megfelel a tüzelésre, érdemes kísérletezni mert a különböző fák mind más aromát kölcsönöz a húsnak. Nagyon fontos hogy jó száraz legyen a fa, hasítva 1 éves száraz fa már megfelel a tüzelésre az offszetben.

 

img_8778.jpg

A különböző fafajták különböző ízvilágot hordoznak, ezekről többféle táblázat elérhető, hogy mit-mihez ajánlanak, egy általános felsorolás:

Akácfa: aranysárga vagy világos piros színt és lágy ízt ad

Almafa: érett világos színt, édeskés és enyhén füstös íz ad. ízeket kiemeli.

Barackfa világos barnás színt ad, kissé édeskés ízzel-aromával.

Borókafa: sötét-barnás színt és aromás teltséget ad, fűszerek aromáját erősíti.

Bükkfa: érett barnás színt, fűszereket erősítő enyhe füstös ízt ad, tölgyhöz hasonló.

Cseresznyefa: sötét-barnás színt, édeskés és kissé füstös ízt ad, de kérge keserű.

Diófa: sötétbarna színt és testes édes-kesernyés ízt ad, más fával gyengítik.

Égerfa: szürkés-barnás színt és könnyű ízt ad, némi dohos-füstös illattal.

Gyertyánfa: barnás-vörös színt és aromás ízt ad, bükknél édeskésebb.

Juharfa: világos színt és könnyed, édeskés ízt ad, kesernyés füstöt jól hígít.

Kőrisfa: jellegzetes erdei ízt ad, de gyorsan ég, ezért kissé nedvesen használják.

Nyírfa: kőrishez hasonló, de könnyedebb ízt-illatot ad, erősebb füstöt jól tompít.

Szőlőtőke: világos füstöt és gyümölcsös aromát ad, paprika ízét kiemeli.

Szilvafa: érett-barnás színt, gyümölcsös és kissé fanyar ízt ad, jól harmonizál.

Tölgyfa: barnás-vörös színt, és a bükknél kissé teltebb ízt ad, általánosan használt.

 

Faszénből érdemes jó minőségű nagy darabos szenet választani az egyenletes égés miatt, mivel az apróra tört szén gyorsan elég. Brikettből is érdemes jobb minőséget  vásárolni ami nem tartalmaz ragasztó anyagot és így nem ad kellemetlen ízt a húsoknak. A hazai gyártók akik minőségi szenet forgalmaznak a Black Rock, Bükki faszén.

word-image-57.jpeg

 Az alapból fatüzelésű sütőkön kívül minden szmókerhez füstölőfát használunk mivel a szén és a brikett nem ad ízt és aromát a húsnak. A fent leírt fa típusok jól használhatók füstölőfának is, ezeket meg lehet vásárolni grilleket, szmókereket forgalmazó üzletekben, és van egy két füstőlőfa forgalmazó cég is mint a Wood2Smoke, MB füstülőfa... Én szeretem beszerezni magamnak a füstölőfát, ami vidéken elég egyszerű mivel tavaszi gyümölcsfa metszéskor össze lehet gyűjteni, de egy gyümölcsösből is olcsón elhozható. Szépen összevágva és megszárítva jól használható és így elég sok pénzt lehet spórolni.

 

Ennyit a kezdetekről. A következő részben jönnek a húsok, rub-ok, fűszerek, pácok és egyéb hozzávalók a BBQ-hoz.

 Ha kérdésének van írjatok, kövessétek az oldalt és keressetek a facebookon és az instagramon.