Asado, hogyan grilleznek Dél-Amerikában.


 Az asado nem csak egy sütési technika, ez még inkább tradíció és közösségi esemény, egyfajta fesztivál a dél-amerikai országokban,főleg Argentínában és Uruguayban.

Az asado tulajdonképpen egy életstílus Dél-Amerikában.




A sütés nyílt tűzön, parázson történik vagy grillen amit parrillanak neveznek vagy a speciális fémből készült kereszten, állványon az asadoron.

Ez a sütési módszer visszanyúlik egészen a 19. század közepére. A pampákon a gauchok a dél-amerikai cowboyok sütötték a húsokat, egész bárányt, kecskét vagy nagyobb darab marhát, egész bordát nyílt tűzön. Mindig fát használnak a sütéshez,soha nem szenet, a pampán megtalálható fákat algarrobos vagy quebracho fát. Lassan sütik az elparázslott fán, amitől eszméletlen aromák és ízek szabadulnak fel.



A parrilla alatt is mindig fát égetnek amitől a húsok és kolbászok lassan ízletesre sülnek, teljesen más lesz mintha faszénen sült volna.

Rácsra szívesen raknak chorizot ami egy kolbászféle vagy morcillát ami  egy véreshurka-féle.

chorizo kolbász


7 kg sertés lapocka vagy comb

3 kg sertés szalonna

80 g füstölt paprika

80 g fokhagyma

200 g só

1dl fehérbor
Keverd  össze a kockázott húst és szalonnát a füszerekkel és hagyom állni 12 órát. Másnap daráld le keverd hozzá a feherbort. Disznó bélbe töltve, mehet a grillrácsra.



morcilla

2 ek sertés zsír

120 g vöröshagyma apróra vágva

10 gerezd fokhagyma reszelve

2 ek füstölt fűszerpaprika

2 tk só

1tk őrölt szegfűszeg

800 g főtt rizs

500 g hasaalja szalonna ledarálva

1.5 l nyers vér

Karamellizáld le a hagymát a két kanál zsíron, majd keverd hozzá a fűszereket és a fokhagymát és még pirítsd egy percig, Ezután keverd össze a rizzsel a szalonnával és a vérrel és töltsd sertésbélbe. Már sütheted is a parrillán.


Ha többet akarsz megtudni a kolbászokról.



A húsok közül a marhaoldalas (costillas) vagy a flank steak(vacio) és a skirt steak(entrana) a legnépszerűbbek de csirkét, sertést vagy patagóniai bárányt is sütnek a parrillan.

Ha többet szeretnél megtudni a steakfajtákról, nézd meg ezt a bejegyzésem.

 A húst soha nem pácolják, rozmaringágból készült ecsettel olivaolajjal kenik. A lassú sütésnél a parázsba csöpögő zsiradékból felszálló füst finom aromát ad a húsnak. A fém kereszten sült bárányt, nagyobb marha oldalast, 5-6 órán át sütik nagyon lassan, itt is kenik a húst olivaolajjal  
Köretnek hagymát, burgonyát, padlizsánt, kukoricát grilleznek hozzá és vegyes salátát adnak.



.
Mellé chimichurri mártást esznek, amire rengeteg recept létezik.

chimichurri

1 csokor petrezselyem

2 ek vörösborecet

120 ml oliva olaj

4-5 gerezd fokhagyma

1 chilli paprika, nem túl erős

2 tk oregánó

1tk só

1kk frissen őrölt bors

¼ csokor koriander (ha elérhető)

Vágd apróra a petrezselymet a koriandert és a chilit. Reszeld le a fokhagymát majd keverd össze a többi hozzávalóval. Jót tesz neki ha áll 12 órát és összeérnek az ízek. Nagyon jól megy a steakekhez és minden parrillán vagy asadoron készült fogáshoz.


Argentínában és Uruguayban rengeteg parrilla étterem található, minden faluban, városban, az emberek szívesen sütnek otthon is a parrillan és asadoron. Sűrűn vannak fesztiválok és ott parázslik a fa és pirulnak a húsok.

Ha újra lesz lehetőség nagyobb sütéseket rendezni, szeretném bemutatni a báránysütést asadoron a gyakorlatban egy videós bejegyzésben.

 
Kövessétek a blogot, hogy le ne maradjatok róla!
 
Ha kérdésetek van a receptekkel kapcsolatban, írjátok meg kommentben vagy megtaláltok Facebookon és Instagramon is!