Snackek BBQ-ra és grillre - 2 rész.

img_0259.JPG

 

 

Már itt van a grillszezon, az idő melegszik és egyre többet süt a nap. Ilyenkor mindenféle állatok kerülnek fel a grillre és a BBQ-ra,de sok finom és friss zöldség is elérhető lesz. A BBQ és a grill főként a húsokról szól de nem csak húsokat lehet  készíteni, így leírok két finom  vega receptet, de lesz recept a húsimádóknak is.

Találtam egy-két érdekes, nem túl ismert ételt a receptjeim között, amit most megosztok veletek. Nekem a kacsa nagy kedvencem, ízletesen el lehet készíteni grillen és BBQ-n, a kacsahúsnak nagyon jót tesz a füst, kiemeli és elmélyíti az ízeit és elég zsíros, így nehezebb kiszárítani.

Most lássuk a recepteket!

 img_0009.jpg

Kacsa rillette

 

Nagy francia klasszikus de hasonló módszerrel más országokban is készítenek ételeket. Nagyon jó tartósítási módszer, az üvegbe vagy más edényben elrakott zsírral leöntött hús hosszan eláll hűtés nélkül is. Ez igazából egy konfitált kacsacomb, letépve a csontról, zsírral és fűszerekkel keverve. Nagyon finom friss pirítósra kenve egy kis savanyúsággal. Én természetesen a barbecue szmókerben készítettem, hogy az aromás füsttel keveredve még finomabb legyen. 

 

 

20201224_102529.jpg

 

 


Hozzávalók:

                        4 db kacsacomb

                        2-3 dl kacsazsír

                        5-6 gerezd fokhagyma

                        1 fej lilahagyma

                        1 ág rozmaring

                        1 ág kakukkfű 

                        1 ek szemes bors 

                        1 narancs héja a fehér rész nélkül

                        4-5 borókabogyó

                        1 tk só

                         2 dl fehérbor 

img_9637.JPG

 

 

 

Sózd meg a combokat és helyezd egy tepsibe őket, szórd rá a fűszereket, majd öntsd rá a bort és a kacsazsírt. Készítsd elő a szmókert vagy a grillt indirekt sütésre, 110°C a jó hőmérséklet konfitálásra. Füstölőfának valamilyen gyümölcsfát érdemes választani, az jól harmonizál a kacsával. A sütésre számolj 5 órát, annyi idő alatt kb elkészül, de ellenőrizd a combokat, szúrd meg őket és mikor érzed, hogy vajpuha, akkor kész van. Fontos, hogy nagyon puha legyen, mivel szét kell tépned. Vedd ki a combokat a tepsiből, a megmaradt zsírt és pecsenyelevet szűrd le és válaszd el egymástól. A combokat csontozd ki és tépd a húst apróra a bőrt pirítsd meg és vágd apróra. A fokhagymát préseld össze és a hagymát vágd apróra tedd a húsra, majd lassan keverd hozzá a zsír és a pecsenyelé egy részét, amíg nem lesz kellemes kenhető állagú. Sóval és borssal ízesítsd. 

 

close-up-traditional-french-charcuterie-made-pork-rillettes-toast-200060375.jpg

 

 


 

 

Grillezett puliszka sült paradicsommal

 

 20210430_141438.jpg

 

Nem egy szokványos grill étel, vegetáriánus vendégeknek is tálalható, de a húsevők is szívesen fogyasztják. Olvadt mozzarella remekül harmonizál a paradicsommal és a ropogós aljú puliszkával.

 

Hozzávalók:

                        150 g kukoricadara

                        9 dl víz (lehet kicsit több)

                        20 g parmezán

                        2 ek olívaolaj

                        200 g koktélparadicsom

                        200 g mozzarella

                        2 tk só

                        1 kk frissen őrölt bors

                         5-6 bazsalikom levél

 

20210430_141257.jpg

 

 

A vizet a sóval és egy kanál kukoricadarával forrald fel, majd lassan keverd hozzá a maradék kukoricadarát. Kevergesd folyamatosan, főzd 15-20 percig, majd keverd hozzá a reszelt parmezánt. Főzd jó sűrűre hogy ha kihül könnyen el tudd szelni.

Egy 30cm ×20 cm-es tepsit olajozz ki és öntsd bele a forró puliszkát.  3-4 óra alatt  a hűtőbe jól kihűl, ezután késsel felszelheted kb 12×12 cm-es téglalapokra. A begyújtott grillre rakott serpenyőben az olíva olajon süsd a paradicsomokat 5-6 percig sóval és borssal ízesítve. A kivágott puliszkákat kend meg egy kis olivaolajjal majd rakd a grilre őket. Az egyik oldalukat kb 3-4 percig süsd, amíg kicsit me pirulnak, ezután fordítsd meg őket és halmozz a tetejükre a sült paradicsomból és a mozzarellából, kerülhet rá bazsalikomlevél is. Ezután a grill indirekt részén süsd még 8-10 percig, amíg a sajt rá nem olvad. Locsold meg egy kis szűz olívaolajjal. Találhatod önálló fogásként, de köretként is.

 

img_9711.JPG

 

 

Füstölt kacsamell sonka

 

 

Eszméletlen finom, nekem sokkal jobban bejön bármilyen sertés sonkánál. Jól passzol egy szendvicsbe, de egy kis csatnival kiváló előétel.

 

20210409_110240.jpg

 



 

Hozzávalók:

                        3 db kacsamell

                        300 g tengeri só

                        300 g cukor

                        4-5 borókabogyó

                        1 narancs reszelt héja

                        1 tk feketebors

                        1 tk koriander

 

 

20210409_110416.jpg

 

 

 

 

A fűszereket törd meg egy kicsit a mozsárban és keverd össze a sóval és a cukorral. Tisztítsd meg a kacsamelleket ha tokosak. A sós cukros fűszerkeverék egy részét szórd bele egy zárható műanyag dobozba, majd helyezd bele a melleket és a maradék só keverékkel dörzsöld be őket, szórj a a tetejükre is. Tedd a dobozt a mellekkel három napra piheni, érlelődni  a hűtőbe. Három nap után vedd elő és alaposan öblítsd le, majd töröld szárazra őket. Már mehetnek is a 110°C-ra felfűtött BBQ rácsára, egy - másfél órára, 60°C-os maghőig. Alma vagy bármilyen aromás gyümölcsfa jól passzol hozzá. Ha kihűlt, vékonyra vágva finom csemege.

 

20210222_163559.jpg

img_9595.JPG



 

 

Grillezett cukkini parmezánnal

20210430_141625.jpg

 

 

Könnyű nyári fogás, ami gyorsan elkészíthető.

 

20210430_123440.jpg

 

Hozzávalók:

                        4 közepes cukkini félbevágva

                       30 g parmezán

                       1 kk só

                       1 kk bors

                       2 ek olívaolaj

                       3 ek chilis fokhagymás olaj 

 

20210430_141457.jpg

 

A grillt öntsd fel egy 3/4 begyújtókémény szénnel. Mikor már szürke a szén, mehetnek rá az olajozott és félbevágott cukkinik, a vágott felüket alaposan sózva-borsozva. 5-7 perc grillezés elég az egyik oldaluknak. Fordítsd meg a cukkiniket és szórd meg őket a parmezánnal, Süsd még lezárt grill tetővel 5 percig, míg a sajt meg pirul. Már lehet is tálalni! Öntözd meg alaposan a chilis fokhagymás olajjal.

 

 

Marha kushiyaki

 

 

Ízletes marhanyárs zöldhagymával japán marinádban. Gyorsan elkészíthető finomság, snacknek vagy főételnek is megfelel. Nem teljesen tradicionálisan készítve, de így is érdemes kipróbálni.

 

20210428_134535_1.jpg

 

Hozzávalók :

                        500 g marha hátszín 1 cm szeletekre vágva

                        6-8 db Újhagyma

                       

Marinád:

                 1 ujjnyi gyömbér reszelve

                 5-6 cl szójaszósz

                 1 ek méz

                 1 gerezd fokhagyma reszelve

                 5 cl mirin

                 1 kk só

                 1 kk fekete bors

                 1 ek rizs ecet

 

img_0254.jpg

 

 

 

Keverd össze a pác hozzávalóit, tedd bele a húsokat és helyezd a hűtőbe 24 órára. Sütés előtt klopfold ki a húsokat vékonyra. A hagymákat forrázd le és tedd jeges vízbe. A húsokat vágd 8 cm széles 10 cm hosszú csíkokra, majd tekerd bele a 8 cm darabokra vágott újhagyma darabokat és szúrd nyársra. 4-5 db elég egy nyársra. A grillt öntsd fel  kb 3/4 begyújtókémény szénnel, mikor már szürke a szén, mehetnek rá a nyársak, 4-5 perc elég neki oldalanként. A megmaradt páclével kenegetheted a húsokat.

Önálló fogásként rizzsel tálalható, de jó kis snack és előétel is.

 

 20210428_135015.jpg

 

Ha nem akartok lemaradni a cikkekről, kövessétek a blogot, valamint Facebook és Instagram oldalunkat is.