Grillezés japán módra (yakitori)

                

           

 

 

 Mikor Japánban utazgattam nagyon meglepődtem milyen népszerű a grillezés. Esténként a bárokba egy jó sör mellé mindenütt kínáltak grillen sütött nyársakat, de sok erre szakosodott kis étterem is. Elképesztő mennyi variációban készítették, és az ízek, hatalmas meglepetés volt. Nagyon finom, ízletes és érdekes volt, teljesen más mint amit előtte kóstoltam, pedig elég sok felé jártam már. Nem tudtam betelni az ízekkel és variációkkal. Ezért is gondoltam, hogy írok róla.

A kushiyaki egy japán grillezési technika ami nyárson sütést jelent, különböző típusú húsokból. A yakitori talán a sokkal ismertebb, ami igazából a szárnyas hús nyárson sütését jelenti a grill felett. De napjainkban a sertés hús sütését is így hívják ha ugyan avval a szósszal történik. Ezeket az apró nyárson faszén felett sütött finomságokat mindenütt sütik japánban, utcán, bárokban, kis éttermekben.


 

 

Ízben igazából kettőt tudunk megkülönböztetni, sós(shio) és a sós-édes(tare). A sós alapizésítője a só, és ehhez jön a bors, cayenne,wasabi, japanán bors., a sós-édes meg a tare nevű édeskés szósszal. Nagyon népszerű japánban igazi street food, a bárokban(izakaya) szívesen fogyasztják hideg sör és más italok mellé.

 


És természetesen nagyon régi időkig nyúlik vissza a készítése, és japánban nagy dolog a tradíció. És ezt is mint mindent Japánban, tökéletességig fejlesztették.

 

Grill nagyon egyszerű, keskeny és hosszú, vályú szerű olyan széles mint a mint a nyárs hossza, így könnyen lehet forgatni, nagyon sokszor rács sincs a grillen..A nyársak aprók, bambuszból készülnek ,fegyver nyársnak hívják az alakjuk miatt(teppogushi). Faszenet is speciálisat használnak binchotan, fehér szén. Ez az egyik legjobb minőségű faszén a világon, japán tölgyből készül.

 

 

 

Lássunk pár receptet amit te is könnyen el tudsz készíteni az otthoni grilleden, és kicsit változatosabbá téve a grill ételeket.


 

 

 

Tare szósz

 

230 ml szójaszósz

230 ml mirin(édes japán rizsbor)

120 ml sake (japán rizsbor)

100 g barnacukor

2 ek sherry ecet

6 gerezd fokhagyma, vékonyra szelve 

3 salott hagyma,apróra vágva

ujjnyi darab gyömbér szeletelve

2 ek egész fekete bors

 

Tegyél mindent egy forraló edénybe és keverd össze. Majd forrald fel,és lassan gyöngyözve főzd 30 percig míg elkezd besűrűsödni.

 

 

 

A nyársakat mindig áztasd be vízbe 30 percre sütés előtt.

 

Csirke zöldhagyma yakitori

                                                      

1kg csirke felső comb lehet mell is de a comb ízletesebb

10-12 zöldhagyma

 

Csontozd ki a combokat és vágd a csirkét kisebb darabokra és húzd nyársra felváltva a 3-5 cm vágott hagymával. Ha kész vannak a nyársak mártsd a tare szószba, 2-3 óra marinálás jót tesz neki. Sütés elött még kend át a szósszal és süsd készre ízzó faszénen a grillen.

 

 

Sertés császár yakitori

 

0.5 kg húsos sertéscsászár

¼ fej lila káposzta

 

Vágd mind kettőt kockákra húzd a nyársra őket felváltva, mártsd a tare szószba és süsd meg a grillen.

 

Nem akarom nagyon unalmassá tenni ezt az írást ezért nem írom le külön-külön minden receptet, mert hasonló módon készülnek. Nagyon népszerű a nyársra húzott csirkemáj, csirkeszív, gomba,cukkini,marhahús,tengeri herkentyük,tofu,  zöldhagyma baconbe tekerve...


                                  

 

 

Rizs nagyon jó köret hozzá de kimchi is passzol, vagy egy jó nori jam,de igazából jó bármivel.

Video a yakitoriról.(ide kattintva)

 

Nori jam

 

5 nori lap (tengeri alga)

2 ek szójaszósz

3 ek barna cukor

3 ek rizsecet

20 ml víz

1 salott hagyma reszelve

Áztasd be a nori lapokat, ha megáztak nyomd ki belőlük a vizet, keverj mindent össze és egy forralóba főzd míg be nem sűrűsödik jam állagúra.


 

 

 

Kimchi

 

1 fej kínai kel

10 g só

75 g cukor

8 gerezd fokhagyma

Ujjnyi darab gyömbér

Koreai chilli pasta, de helyettesíthető más chilli szósszal is

5 cl halszósz

5 cl szójaszósz

150 g zöldhagyma

150 g sárgarépa, vagy daikon retek



Vágd a kínai kelt 2,5 cm csíkokra add hozzá a sót és a 2 ek cukrot, keverd össze és tedd a hűtőbe 12 órára.

Reszeld le a fokhagymát és a gyömbért add hozzá a chillit a halszószt,szójaszószt maradék cukrot. Vágd a zöldhagymát vékony karikára, a répát juliennre( vékony csíkok). Az egészet keverd össze. Ha túl sűrű a szósz adj hozzá pici vizet.

Vedd ki a kínai kelt a hűtőből és csepegtesd le. Majd keverd össze a szósszal.

Tedd egy zárható dobozba és rakd hűtőbe minimum 48 órára, de a legjobb 2 hétre.



 

Kövessetek és keressetek a Facebookon és az Instagramon és ha tetszik nyomjatok egy like-ot.