Koreai BBQ, hogyan is grilleznek Koreában.
A koreai BBQ igazából grillezés
A hús sokszor marinálva van és nyersen kerül az asztalra. A hús lehet sertés vagy marha de grilleznek csirkét is. Rengeteg pici adag köret kerül az asztalra, ez a banchan. A grillezett húst friss salátába tekerik szószba mártják és így eszik az ízletes füstös fűszeres kis csomagokat, eszméletlen finom, hatalmas élményt nyújt. Itthon is már hozzá lehet jutni a fűszerekhez, szószokhoz az ázsiai fűszerüzletekben. A Koreai grill is megvásárolható a neten, megéri megvenni mert egy különleges étkezési élményt nyújt egy jó Koreai BBQ.
Az asztal közepére helyezett grillen mindenki megsütheti magának a finom húsokat, és salátába tekerve elfogyaszthatja. Én faszenes grillt javaslok, mert sokkal finomabb lesz a hús az izzó szénen sütve. Koreában szívesen isznak hozzá rizsbort vagy sört ami kellemesen kiegészíti a fűszeres fogásokat.
Marha
Galbi:(marha oldalas): keresztbe vékonyra van elszelve a marha oldalas, de készülhet csont nélkül is és így kerül a marinádba.
Bulgogi:hátszín vagy rostélyos vékonyra vágva bulgogi marinádban.
Sertés
Samgyeopsal: császárhús. A legnépszerűbb hús a koreai BBQ-ban, lehet marinálva vagy csak simán sóval fűszerezve vastagra és vékonyra szelve is.
Hanjungsal/: sertés pofahús. Egyik legízletesebb része a disznónak, vékonyra vágva és csak sóval ízesítve.
Csirke
Cheese buldak: A csirke marinálva van egy csípős gochujang szószba és mozzarellával grillezik.
Csirke bulgog: A csirke bulgogi szószba van marinálva.
Banchan: köretek. Nagyon fontos része a koreai BBQ-nak, nagyon változatossá teszi az étkezést. Ez lehet, rizs, kimchi, friss zöldségek, uborka, saláta, paprika, spenót, fokhagyma, chilli, zöldhagyma saláta, csípős retek saláta, omlett tekercs, sós palacsinta...
Szószok: Ssamjang: Szója paszta, koreai chilli paszta, cukor, zöldhagyma, fokhagyma, szezám olaj, pirított szezám mag.
Pirított szezámolaj: nagyon kellemes lágy ízt ad.
Pirított szezámmag: kellemes diós ízt ad az ételeknek.
Lássunk akkor egy két receptet!
Bulgogi marinád
1 fej vöröshagyma
200ml szója szósz
40g barnacukor
30ml mirin ( rizsbor )
1 Koreai körte, de helyettesíthető almával is.
15g zúzott fokhagyma
1 tk reszelt gyömbér
1/2 kk fekete bors
1 tk chilli pehely
1 tk szezámolaj
2 tk Koreai chilli paszta (gochujang)
A hagymát a fokhagymát a gyömbért és a körtét turmixold össze 50 ml vízzel, majd keverd bele a többi hozzávalót.
A marha hátszínt vagy rostélyost vagy sertés császárhúst nagyon vékonyra vágva, legalább 12 órán át kell pácolni a marinádban.
Ssamjang szósz
230g doenjang Koreai erjesztett szójapaszta
120g Koreai chili paszta
60g méz
60ml szezámolaj
8 zöldhagyma vékonyra vágva
8 gerezd fokhagyma
2 ek pirított szezámmag
Keverd össze a hozzávalókat és egy nagyon finom csípős mártogató szószod lesz.
Pajeori (zöldhagyma saláta)
200g zöldhagyma vékonyra vágva
1 ek cukor
1 ek szezám olaj
1 ek pirított szezámmag
2 tk chili pehely
2 tk rizsecet
1 tk zúzott fokhagyma
A vékonyra vágott fokhagymát mosd meg alaposan hideg vízzel és szárítsd le. Keverd össze a dresszinget majd öntsd a hagymára és alaposan keverd össze.
Kimchi
1 fej kínai kel
10g só
75g cukor
8 gerezd fokhagyma
Ujjnyi darab gyömbér
Koreai chillipaszta
5 cl halszósz
5 cl szójaszósz
150 g zöldhagyma
150 g sárgarépa, vagy daikon retek
Vágd a kínai kelt 2,5cm-es csíkokra add hozzá a sót és a 2 ek cukrot, keverd össze és tedd a hűtőbe 12 órára.
Reszeld le a fokhagymát és a gyömbért, add hozzá a chillit, a halszószt, szójaszószt és a maradék cukrot. Vágd a zöldhagymát vékony karikára, a répát juliennre (vékony csíkok). Az egészet keverd össze. Ha túl sűrű a szósz adj hozzá pici vizet.
Vedd ki a kínai kelt a hűtőből és csepegtesd le. Majd keverd össze a szósszal.
Tedd egy zárható dobozba és rakd hűtőbe minimum 48 órára, de a legjobb 2 hétre.
Ezekkel a receptekkel már belevághatsz a Koreai BBQ-ba, nagyon nagy élmény lesz a vendégeidnek. A húsokat marináld be, készítsd el a salátákat, rizst, friss zöldségeket, salátaleveleket és a szószokat és már kezdődhet is a felejthetetlen étkezés.
Ha kérdésének van írjatok, kövessétek az oldalt és keressetek a facebookon és az instagramon.