Koreai BBQ, hogyan is grilleznek Koreában.

 korean-barbecue.jpg

 

   A koreai BBQ igazából grillezés ami az asztalnál történik faszenes vagy gázos grillen, de azért ennél érdekesebb egy kicsit. Ázsiában utazgatva, ha láttam egy koreai éttermet biztos betértem. Nagy kedvencem a koreai konyha, csípős, friss és ízletes, grillezett húsok ropogós zöldségekkel és kimchivel és egy jó Koreai sörrel leöblítve. Nagyon változatos és ízletes és különböző textúrák és ízek csodálatos egyensúlyba vannak.

A hús sokszor marinálva van és nyersen kerül az asztalra. A hús lehet sertés vagy  marha de grilleznek csirkét is. Rengeteg pici adag köret kerül az asztalra, ez a banchan. A grillezett húst friss salátába tekerik szószba mártják és így eszik az ízletes füstös fűszeres kis csomagokat, eszméletlen finom, hatalmas élményt nyújt. Itthon is már hozzá lehet jutni a fűszerekhez, szószokhoz az ázsiai fűszerüzletekben. A Koreai grill is megvásárolható a neten, megéri megvenni mert egy különleges étkezési élményt nyújt egy jó Koreai BBQ.


photo-1585951641542-c30dac5d87b0.jpg

 

Az asztal közepére helyezett grillen mindenki megsütheti magának a finom húsokat, és salátába tekerve elfogyaszthatja. Én faszenes grillt javaslok, mert sokkal finomabb lesz a hús az izzó szénen sütve. Koreában szívesen isznak hozzá rizsbort vagy sört ami kellemesen kiegészíti a fűszeres fogásokat.

Marha 

Galbi:(marha oldalas): keresztbe vékonyra van elszelve a marha oldalas, de készülhet csont nélkül is és így kerül a marinádba.

Bulgogi:hátszín vagy rostélyos vékonyra vágva bulgogi marinádban.

Sertés 

Samgyeopsalcsászárhús. A legnépszerűbb hús a koreai BBQ-ban, lehet marinálva vagy csak simán sóval fűszerezve vastagra és vékonyra szelve is.

Hanjungsal/: sertés pofahús. Egyik legízletesebb része a disznónak, vékonyra vágva és csak sóval ízesítve.

 

food-3284702_1280.jpg

Csirke

Cheese buldak: A csirke marinálva van egy csípős gochujang szószba és mozzarellával grillezik.

Csirke bulgog: A csirke bulgogi szószba van marinálva.

Banchan: köretek. Nagyon fontos része a koreai BBQ-nak, nagyon változatossá teszi az étkezést. Ez lehet, rizs, kimchi, friss zöldségek, uborka, saláta, paprika, spenót, fokhagyma, chilli, zöldhagyma saláta, csípős retek saláta, omlett tekercs, sós palacsinta...

Szószok: Ssamjang: Szója paszta, koreai chilli paszta, cukor, zöldhagyma, fokhagyma, szezám olaj, pirított szezám mag.

Pirított szezámolaj: nagyon kellemes lágy ízt ad.

Pirított szezámmag: kellemes diós ízt ad az ételeknek.

Lássunk akkor egy két receptet!

 

Bulgogi marinád

 

1 fej vöröshagyma 

200ml szója szósz

40g barnacukor

30ml mirin ( rizsbor )

1 Koreai körte, de helyettesíthető almával is.

15g zúzott fokhagyma

tk reszelt gyömbér 

1/2 kk fekete bors

tk chilli pehely

tk szezámolaj

tk Koreai chilli paszta (gochujang)

A hagymát a fokhagymát a gyömbért és a körtét turmixold össze 50 ml vízzel, majd keverd bele a többi hozzávalót.

A marha hátszínt vagy rostélyost vagy sertés császárhúst nagyon vékonyra vágva, legalább 12 órán át kell pácolni a marinádban.

 pork-belly-5731404_480.jpg

 

Ssamjang szósz

 

230g doenjang Koreai erjesztett szójapaszta

120g Koreai chili paszta

60g méz

60ml szezámolaj

8 zöldhagyma vékonyra vágva

8 gerezd fokhagyma

ek pirított szezámmag

Keverd össze a hozzávalókat és egy nagyon finom csípős mártogató szószod lesz.

 

Pajeori (zöldhagyma saláta)

 

200g zöldhagyma vékonyra vágva

ek cukor

ek szezám olaj

ek pirított szezámmag

tk chili pehely

tk rizsecet

tk zúzott fokhagyma

A vékonyra vágott fokhagymát mosd meg alaposan hideg vízzel és szárítsd le.  Keverd össze a dresszinget majd öntsd a hagymára és alaposan keverd össze.

 

Kimchi

 

1 fej kínai kel

10g só

75g cukor

8 gerezd fokhagyma

Ujjnyi darab gyömbér

Koreai chillipaszta 

5 cl halszósz

5 cl szójaszósz

150 g zöldhagyma

150 g sárgarépa, vagy daikon retek



Vágd a kínai kelt 2,5cm-es csíkokra add hozzá a sót és a 2 ek cukrot, keverd össze és tedd a hűtőbe 12 órára.

Reszeld le a fokhagymát és a gyömbért, add hozzá a chillit, a halszószt, szójaszószt és a maradék cukrot. Vágd a zöldhagymát vékony karikára, a répát juliennre (vékony csíkok). Az egészet keverd össze. Ha túl sűrű a szósz adj hozzá pici vizet.

Vedd ki a kínai kelt a hűtőből és csepegtesd le. Majd keverd össze a szósszal.

Tedd egy zárható dobozba és rakd hűtőbe minimum 48 órára, de a legjobb 2 hétre.

 

korean-bbq-8111.jpg

 

Ezekkel a receptekkel már belevághatsz a Koreai BBQ-ba, nagyon nagy élmény lesz a vendégeidnek. A húsokat marináld be, készítsd el a salátákat, rizst, friss zöldségeket, salátaleveleket és a szószokat és már kezdődhet is a felejthetetlen étkezés. 

 Ha kérdésének van írjatok, kövessétek az oldalt és keressetek a facebookon és az instagramon.