Köretek grillhez és BBQ-hoz 2. rész.

 



 


 

 Nézzünk néhány nem túl szokványos BBQ köretet, amit elkészíthetsz a BBQ-n vagy grillen készült hús mellé, a vendégeid vagy a családod örömére. Ezekkel talán kicsit változatosabbá teheted a sokszor nehéz és egyhangú tipikus BBQ köreteket. 

 

Kimchi (Koreai erjesztett káposzta)

 

1 fej kínai kel

10 g só

75 g cukor

8 gerezd fokhagyma

Ujjnyi darab gyömbér

Koreai chilli pasta, de helyettesíthető más chilli szósszal.

5 cl halszósz

5 cl szójaszósz

150 g zöldhagyma

150 g sárgarépa, vagy daikon retek

 

Vágd a kínai kelt 2,5 cm csíkokra tedd egy tálba add hozzá a sót és a 2 ek cukrot, keverd össze és tedd a hűtőbe 12 órára.

Reszeld le a fokhagymát és a gyömbért add hozzá a chilit a halszószt, szójaszószt maradék cukrot . Vágd a zöldhagymát vékony karikára, a répát  vagy a retket vékony csíkokra. Az egészet keverd össze. Ha túl sűrű a szósz adj hozzá pici vizet. Vedd ki a kínai kelt a hűtőből és csepegtesd le. Tedd egy tálba majd keverd össze a szósszal.

Tedd egy zárható dobozba és mehet a hűtőbe minimum 4-5 napra, de a legjobb 2 hétre, így a hosszú fermentációval kiteljesednek az ízek. Jól illik BBQ oldalashoz, vagy egy ázsiai fűszerezésű kacsamellhez.


 

Fűszeres sütőtök

 

1db sonkatök

1 kk fűszerpaprika

1 kk cayenne bors

2 gerezd fokhagyma

1 kk római kömény

5 cl olíva olaj

3 cl balzsamecet

2 kk só


Tisztítsd meg a tököt és vágd 3×3 cm-es kockákra. Tedd egy tálba sózd meg és keverd össze olajjal és a balzsamecettel, reszeld rá a fokhagymát szórd rá a fűszereket és keverd össze.

Egy öntöttvas serpenyőben a grillen megsütheted, de a gáztűzhelyen is.

 Én már sütöttem készre, tepsiben a smokerbe 130 C fokon 1 óra alatt. Szívesen tálalom egészbe sült csirkéhez.(spatchcock chicken)

 


 

Cékla saláta fetával

 

5-6 db nyers cékla

1 fej lilahagyma

200 g feta sajt

1 kk só

1/2 kk bors

3 cl olívaolaj

5 cl balzsamecet

1 ek frissen vágott menta

 

A céklát a héjában süsd puhára a grillen indirekt sütéssel, vagy a smokerben. Ha puha, pucold meg és vágd cikkekre ízesítsd sóval borssal, keverd hozzá az olajat és a balzsamecet és a vékonyra vágott lilahagymát. Morzsold a tetejére a fetát és szórd meg frissen vágott mentával. Jól illik fűszeres kolbászokhoz, csevaphoz.

 


 

 

Burgonya saláta

 

1 kg burgonya

2 lilahagyma

1 zöldhagyma

3-4 csemege uborka

4 dl tejföl

2 dl majonéz

1 ek díjon mustár

1/2 citrom leve

1/2 tk cukor

1/2 tk paprika

1 kk bors

1 kk só 

1 ek apróra vágott kapor

1 ek apróra vágott petrezselyem

 


 

 

A krumplit alaposan mosd meg, majd főzd puhára héjában, de figyelj rá hogy ne essen szét. Majd tisztítsd meg és vágd karikára. Keverd össze a sót, borsot, cukrot, citromlevet, paprikát, mustárt, a majonézt és a tejfölt. Vágd a csemegeuborkát apróra és keverd össze a tejfölös dresszinggel.  Vágd a lila hagymát vékony szeletekre és a zöldhagymát is. Keverd össze a dresszinget a krumplival és a kétféle hagymával. Kaprot és a petrezselyem felét keverd hozzá és a maradékkal tálalásnál szórd meg vele a tetejét. Rakd egy tálba az összekevert salátát és tedd hűtőbe 2-3 órára fogyasztás előtt. Szerintem egész jól illik egy hosszan sült, bors és sóval fűszerezett BBQ marhaszegy mellé.


 

 


 

Vörös BBQ sali (red slaw)

 

1 fej vöröskáposzta

2 db lilahagyma

2 db piros kápia paprika

2 db főtt cékla

250 ml a kedvenc BBQ szószodból (itt találsz szósz recepteket)

50 ml chilli szósz

3 cl almaecet

1 kk só

1/2 kk bors

1 ek tejföl a tálaláshoz. 

 


 

 

Vágd fel a káposztát a hagymát és a paprikát és a céklát vékony csíkokra. Keverj minden zöldséget össze, egy másik tálba keverd össze a szószokat az ecetet a sót és a borsot. Keverd a dresszinget a zöldségekhez, és mehet a hűtőbe 3-4 órára fogyasztás előtt. Tálaláskor tegyél rá tejfölt. Csirkenyárshoz, vagy egy BBQ sertés karajhoz nagyon finom. 


 

 Vegyes savanyúság 

 

3-4 db sárgarépa

2-3 db lilahagyma

1/2 fej káposzta

2 db zöldpaprika lehet csípős is.

300 ml almaecet

200 ml víz

130 g cukor

20 g só

1 db csillagánizs

1 rúd fahéj 

2 db babérlevél

1 ek koriandermag

 

Mosd meg alaposan a zöldségeket, majd vágd minden zöldséget vékony csíkokra. A fűszereket keverd össze a vízzel a cukorral sóval és az ecettel. A fűszeres levet forrald fel és tedd bele a zöldségeket.

Forrald újra az egészet és hagyd forrni 2 percig. Majd kitöltheted egy zárható dobozba és 2-3 napra tedd hűtőbe,és utána fogyasztható is. De rakhatod üvegbe is, és dunsztolva eláll egy ideig. Egy jó pulled pork mellé egész jó.

Remélem tudtam szolgálni egy két érdekes körettel, amivel izgalmasabbá tudjátok tenni a BBQ-t.

Ha kérdésének van írjatok, kövessétek az oldalt és keressetek a facebookon és az instagramon.