Csirke satay.

Csirkenyársak földimogyoró szósszal.

 

 


Lássuk, mi is az a satay? Biztos már egy páran találkoztatok thai éttermek étlapján vele. Ez a finom nyárson sült étel népszerű egész Délkelet-Ázsiában. Mivel kis hazánkban nem sok indonéz és maláj étterem van, így nem túl ismert étel. Az indonéz változatot a kejap manis nevezetű édes szójaszószba mártják. Malajziában és Thaiföldön földimogyoró szósszal eszik, amit satay szósznak hívnak. Mindkét változatot kóstoltam, nagyon finomak. Igazi “street food”, kis grillen sütik az utcán, de Malajziában van egy-két nagyon jó satay étterem is. Az én kedvenc éttermem Melakában volt, nagyon népszerű, 30-40 ember áll sorban asztalra várva.  A fűszeres földimogyoró szósz nagyon érdekes csavart ad az ételnek. Leggyakrabban csirkét húznak a nyársra, de disznó, marha és a tengeri finomságok sem ritkák, finom jázmin rizst adnak hozzá és megszórják pirított hagymával. Én a csirkés változatot készítettem el, természetesen grillen.

 

 

8 csirke felsőcomb kicsontozva, mellből is készíthető, de a comb sokkal szaftosabb.

 

Pác

1 ek red thai paszta

100 ml kókusztej

1 tk cukor

1 tk só

1 tk lime vagy citromlé

1 ek kókuszzsír

 

 

A pác hozzávalóit keverd össze. A csontozott csirkecombokat vágd 2 cm-es kockákra és keverd össze a páccal. Hagyd pácolódni egy éjszakát.

A nyársakat áztasd vízbe 1-2 órára és húzd rá a csirkecomb kockákat.

Faszénparázs felett süsd meg a nyársakat.

 

 

Földimogyoró szósz (satay szósz)

 

150 g hántolt sótlan földimogyoró

1 ek red thai paszta

100 ml kókusztej

1 ek sötét szójaszósz

1 gerezd reszelt fokhagyma

2 -3 ek lime vagy citromlé

2 tk barnacukor

1 kk só

100 ml víz

Tedd a hozzávalókat egy konyhai robotgépbe és készíts belőle egy aránylag sima szószt. Ha túl sűrű adj hozzá még egy kis vizet.

 

 

Tálaláskor a szószt csurgasd a nyársakra, kínáld jázmin rizzsel, szórd meg friss korianderrel, ropogósra sült hagymával.



Jó étvágyat hozzá!!­

Ha kérdésének van írjatok, kövessétek az oldalt és keressetek a facebookon és az instagramon.