BBQ, hogyan is vágjunk bele.

 

 

 

partizan_logo.jpg

Első lépés a tájékozódás, hogy mi is az a BBQ, milyen sütőkkel és módszerekkel lehet finom barbecue húsokat sütni. Ez nem egy olcsó hobbi, nagyon sok pénzt rá lehet költeni, de cserébe nagyon finom ételeket lehet készíteni magunk és mások örömére. Szerintem az első dolog a könyvek beszerzése, amiből rengeteg információhoz juthatunk. Sajnos a témában nem sok magyar nyelvű könyv jelent meg, aki beszél vagy olvas angolul az hatalmas előnyt jelent. Angol nyelven több száz könyv elérhető a témában. Magyarul tudtommal két könyv jelent meg, a BBQ expedíció és a Grill, burger, barbecue. A BBQ expedíció egy nagyon jó kis könyv végigveszi az alapoktól a BBQ-t, a magyar vonatkozásait is bemutatva és jó kis receptek vannak összeszedve benne. A Grill, burger, barbecue egy holland pitmaster könyve, szép könyv, sok képpel és recepttel. Ajánlom mindkettőt mert sokat lehet tanulni belőlük. Hamarosan meg fog jelenni egy új  magyar könyv is a Grill-BBQ Mérföldkő, 500 oldalon 300 recepttel 100 különböző szerzőtől.

 

20201224_150434.jpg

 

 

Angolul már sokkal nagyobb a választék, ami sokkal szélesebb rálátást nyújt a BBQ világára.  Egy pár kedvenc könyvemet említem meg, de ez csak egy kis része az elérhető szakirodalomnak. Fraklin barbecue, Smoking with Myron Mixon, Meathead, Barbecue Bible, Republic of Barbecue, Whole Hog BBQ ,Pitt Cue co... Franlin könyve nagy kedvencem, jól megírt és összeszedett könyv, nem csak szakmailag kiemelkedő, hanem a történet is érdekes hogy hogyan építette fel a BBQ éttermét, ami az egyik legnépszerűbb ilyen étterem nem csak Texasban de az egész világon.

 download.jpg



Egyszer remélem megjelenik magyarul is.

A Pitt Cue co című könyvet is jó szívvel ajánlom: Londonban a Shoutbank-en a srácok egy BBQ helyet üzemeltetnek, receptek talán kicsit európaibbak és van egy-két jó koktél recept is a könyvben.

A kiváló Meathead Goldwyn könyve is alapmű, rengeteg mítoszt, alaptalan hiedelmet lerombol, átfogó képet nyújt az alapanyagokról, módszerekről és a recepeteken is látszik, hogy hosszú kiséreletezés eredményeként jöttek létre.051141015-03-meathead-cookbook_xlg-thumb1x1.jpg

 



A Pitmaster című könyvet is kiemelném, nagyon jól tematizált mű, a bostoni szerzőpáros végigjárta a legendás helyeket és megszólaltatta a barbecue különböző irányzatainak legendás arcait. Ha ezt elolvastuk és kipróbálunk pár receptet, egész jól képbe kerülhetünk azzal kapcsolatban, mennyire sokszínű hobbi ez.

Steve Raichlen könyvei is a kedvenceink közé tartoznak. A Project Smoke például az egész füstölés témakör egyik alapműve mert részletesen és kimerítően végigmegy a különböző lehetőségeken és kiváló ötleteket tartalmaz.

 

20210522_094717.jpg



Ne sajnáljátok a pénzt és az időt a könyvek beszerzésére és elolvasására mert remek sztorikat és recepteket találhattok és az is látszik, hogy a kultikus művek tényleg nem véletlenül lettek ennyire népszerűek.

A külföldi könyvekben lévő recepteknél azért tartsátok szem előtt, hogy ezek a hazaitól eltérő ízlésvilágra vannak szabva (például túl édesek vagy túl ecetesek lehetnek a szószók). A másik hasznos tipp, hogy az alapanyagoknál az eredetihez hasonló minőséggel fog csak működni a dolog: Myron Mixon 176°C-on sütött marhaszegye wagyu szegyből biztos működik (sajnos még nem próbáltam), de az itthon elérhető szegyek nagy részével egész biztosan nem kompatibilis. 20210329_095905.jpg



Néhány könyvet elolvasva már kicsit nagyobb rálátásunk lesz a BBQ világára. A másik nagyon hasznos dolog a videók, amiből rengeteget lehet tanulni. Mivel ez képi megjelenítése a dolgoknak, így talán jobban is látható a hús előkészítése és a sütés folyamata. Hát... sajnos itt is elég gyér a száma magyar nyelven megtalálható videóknak, de még gyenge vagy teljes angol tudás nélkül is sok minden megérthető és tanulható a videókból. Ha le tudjátok tölteni, vagy megvásároljátok Aaron Franklin Masterclass videósorozatát, még angol tudás nélkül is sok minden megtanulható belőle. Imádom a Mad Scientist BBQ videóit és a Pitmaster X-et is. Az utóbbi egy holland srác csatornája, jól elkészített videókkal. Rengeteget kísérletez, sokféle sütőt tesztel és húsok közül is elég sokfélét feldob a rácsra.

 

32464416_1947491195323666_8514722267173748736_n.jpg



Itt be is linkelek egy párat az én személyes kedvenceimből: Mad scientist BBQ, BBQ with Aaron Franklin, Pitmaster XGuga Foods,

   Ami még nagyon hasznos lehet, azok a BBQ tanfolyamok, elég sok elérhető van az országban. Itt látod a sütést, tudsz kérdezni és ami talán a legfontosabb meg tudod kóstolni az ételeket. Ez egyébként igaz a hazai barbecue éttermekre is, legtöbb helyen nagyon közvetlenek és jófejek az érdeklődőkkel, szívesen beszélgetnek „szakmabeliekkel”, megmutatják, mit és hogyan csinálnak és nagyon sok tippet vagy ötletet kaphatunk, ha nem félünk szóba elegyedni a személyzettel.  



 
img_0157.jpg

Azért is fontos minél több helyen minél több fogást kipróbálni mert később az első sütéseidnél lesz mihez viszonyítani.
Ha már túl vagy ezeken és kezd körvonalazódni, hogy milyen irányban szeretnél elindulni, akkor jön a kérdés: Milyen sütőt is vegyek? Már hazánkban is elég széles a piac BBQ sütőkből. Van sok hazai gyártó és rengeteg külföldi termék érhető el. A következő részben megnézzük a sütőket. 

 Ha kérdésének van írjatok, kövessétek az oldalt és keressetek a facebookon és az instagramon.