Pisztráng sókéregben, tölgyfa füstjén.

 

 

 

 

A sókéregben sütött halat sokan kóstolhattátok már a spanyol, olasz vagy francia tengerparton. Tipikus mediterrán étel, de készítik Ázsiában is, kicsit más fűszerezéssel. Nagyon egyszerű étel, de briliáns. A sókéreg bezár minden nedvességet és aromát, így a hal nagyon szaftos és ízes marad. Én egy gömbgrillen (kettle grill) készítettem, de sütőben is elkészíthető. A grillen a tölgy füstölőfától nagyon finom lágy füstös aromát kapott. Pisztrángból készítettem, de bármilyen nem túl szálkás hal megfelel hozzá. Köretnek egy friss saláta, sült burgonya és egy finom aioli nagyon jól illik hozzá.


 

 

 

 

 

2 db pisztráng

1500 g nagyszemű só

½ citrom

2 ág rozmaring

2 gerezd fokhagyma

2 tojásfehérje

kb 100 ml víz

½ kk bors

 

 

Mosd meg a halat és töröld utána szárazra. Vágd a citromot karikára és tedd a hal belsejébe a fokhagymával a rozmaringággal és borsozd meg.

 

 

Keverd össze a sót a vízzel és a tojásfehérjével. Ez a keverék alkotja a sókérget.  Egy tepsi alját fedd be a só keverékkel, majd helyezd rá a halakat és burkold be őket a só keverékkel, hogy mindenütt takarja. Helyezd a 140 C fokra felfűtött grillre indirekt sütésre. Alma vagy tölgy füstölőfa nagyon illik hozzá. Egy óra sütéssel tökéletesre sül. 10-15 perc pihentetés után törd fel a sókérget és távolítsd el a hal bőrét is. A finom puha halhús könnyen le fog jönni a gerincről és a szálkákról.


 

 

 


Jó étvágyat hozzá.
  

Kövessétek a blogot, hogy le ne maradjatok az újabb receptekről és cikkekről!

 

Ha kérdésetek van a receptekkel kapcsolatban, írjátok meg kommentben vagy megtaláltok facebookon és instagramon is!