Könyvbemutató - Aaron Franklin - Franklin Barbecue

Barbecue könyvbemutatók - 1.rész

A hűvösebb idő beköszöntével a sütések persze nem maradnak abba, de legalább lényegesen kevesebb tennivaló van a kertben/udvaron, így több időnk marad közben olvasni. Szeretnénk indítani egy sorozatot, ahol bemutatjuk a kedvenc könyveinket. A barbecue népszerűségének növekedésével egyre több kiváló könyv jelenik meg és az Amazonnak és más boltoknak hála, ezek már itthon is elérhetőek. Ezek a könyvek nem kifejezetten olcsóak, így szeretnénk egy kis támpontot adni, melyikeket érdemes megvásárolni.

 img_20211021_171222.jpg

Sokat gondolkoztam melyik legyen az első bemutatott könyv, de végül a kiváló Aaron Franklin könyve mellett döntöttem. Ha az első barbecue szakácskönyvünket szeretnénk megtalálni vagy áttekintő képet várunk a barbecue stílusokról és irányzatokról, nem biztos, hogy ez lesz a legmegfelelőbb. Az ok, amiért mégis ezt választottam, hogy valószínűleg ez a legjobban megírt barbecueról szólón könyv mind közül. Franklin páratlan humorához párosuló elhivatottsága és hozzáértése tényleg példaértékű. Tudom, ezek nagy szavak és persze közhelyek, de tényleg letehetetlen a könyv bárkinek, akit csak kicsit is érdekel a barbecue.

 img_20211021_171252.jpg

A könyv előnye és egyben hátránya, hogy elsősorban az offszet szmókerrel való sütésre koncentrál. Azért lehet ez hátrány mert ha nem offszeten sütsz, a sütőd kezelését máshol kell megtanulnod (persze akkor is tudod használni a recepteket és inspirálni fog maga a történet)

Hatalmas előny viszont azért, mert feloldja az egyik legnagyobb baromságot, akarom mondani tévhitet, ami itthon elterjedt, hogy offszettel nehezebb sütni, mint bármi mással. Volt szerencsénk több sütőt kipróbálni, állítgattam a töltényszmóker szellőzőjét napestig, próbálgattam érdemes-e vizesedény rakni az oldalas alá a hordóban, rakosgattam brikettet kígyóba gömbgrillen stb. A tanulság: Semmivel nem nehezebb offszetben sütni, ráadásul a végeredmény fényévekre van attól, amit gyenge áramlással, lefojtott égéssel, füstölőfával el lehet érni.

Ha valaki tényleg hagyományos, amerikai low and slow barbecuera vágyik nem kemencére vagy grillre annak kétségkívül egy jó offszet szmókerre van szüksége és erre a könyvre.

 img_20211021_171308.jpg

Áttekintés:

Az első fejezet Franklin saját története: elmeséli hogyan jutott el addig, hogy övé a legismertebb barbecue étterem a világon. (Ami az új vonalas helyek mögött idén már csak hetedik lett a Texas Monthly 50 legjobb texasi barbecue éttermet bemutató listáján.) A második harmadik és negyedik fejezet elsősorban az offszetet használóknak lesz hasznos, magáról a szmókerekről, a felhasznált fáról és annak elégetéséről szólnak. Hiszek benne, hogy ha csak annyit tudsz a témáról, ami ide le van írva és van egy jól összerakott sütőd, akkor kis gyakorlással már kiemelkedően jó barbecue-t fogsz sütni. Tökéletesen érthetően magyarázza el a sütő felépítését és működését, sőt az építéshez is hasznos tippeket ad. Leírja a fa égésének kémiáját és a különböző fafajták jellemzőit. (Itthon persze nem ugyanezek a fák elérhetőek, de a lényeg ugyanaz.) ( Ebből a könyvből származnak a korábbi fűst és tűzmenedzsmentről szóló posztjaink: Első és második rész.) Az ötödik fejezet a húsok kiválasztásáról szól, ha nincs szerencsénk Texasban élni, ehhez is kell plusz infókat szereznünk mielőtt elindulunk a vásárcsarnokba a henteshez, de mindenképpen hasznos ismerni ezeket az alapokat. A hatodik fejezet maga sütés leírása, itt találjuk a recepteket. Le kell szögeznem: Ha valaki minél több receptet szeretne a pénzéért, nem ebben a könyvben fogja megtalálni: Pár fajta rub, marhaszegy és oldalas, sertésoldalas és pulykamell a teljes menü. Itt is igaz azonban az ősi keleti bölcsesség, hogy nem ezer technikát kell gyakorolni, hanem egyet, de azt ezerszer. A receptek remek alapot nyújtanak és ha megfogadjuk az összes tanácsot, amit itt találunk, elképesztően jó húsokat tudunk majd sütni. Az utolsó fejezet a tálalásról, szószokról és kiegészítőkről szól, sajnos a konkrétan említett söröket nem sikerült eddig itthon beszerezni, ha valaki ismeri a módját, kérem írja meg.

Összességében egy legendás szerző munkája ez a könyv, ami remek olvasmány és rengeteg hasznos információt tartalmaz, remek alapot ad, tényleg mindenkinek ajánlom.

Egyértelműen 5/5

 

 

Ha pedig szeretnétek akciós áron beszerezni a könyvet és egyben támogatni újabb könyvbemutatóinkat:

https://amzn.to/3B2XKxs